politika – dertli sözlük
siyasal yöntem ya da siyasal duruş demektir. politika ile siyaset farklı şeylerdir. öncelikle siyaset bir bilimdir. islami bilimler içerisinde de siyaset bilimi vardır. fıkhın bir konusudur. devletlerarası hukuk, devletlerarası ilişkiler, devletin halka karşı sorumlulukları, bunlar hep birer siyaset konusudur. sonradan özelleştirilen siyasal islam ya da islamcılığın siyasal yorumları gibi zırvalıklar bu yüzden saçmadır. siyaset zaten islam'dan uzaklaştırılamaz.
politika ise belli bir siyasal çizgiyi takip ederken uygulanan yöntem veya takip edilen yoldur. mesela devletlerarası hukuk bir siyaset ve hukuk konusudur. ülkemizde devletlerarası hukuk konusunda ne yapılmaktadır? mesela sıfır sorun-stratejik derinlik- gibi söylemler gündeme getirilir. işte sıfır sorun söylemi ve uygulaması bir politikadır. politika, herkesçe farklı uygulanabilir yöntemdir. kimisi tüm komşularını düşman bellerken, bir diğeri bütün komşularım benim dostum der. doğru ya da yanlış. bu uygulamanın başarısına göre değişir. başarılı olursa doğru politika yürütülmüştür denir. başarısız olursa yanlış politika yürütülmüştür denir.
yani politika ve siyaset farklı kavramlardır. gençlerin siyaset bilimini iyi bilmeleri gerekmektedir. bu sayede uygulanan politikaların doğru ya da yanlış olduğunu birilerinin inisiyatifine bırakmamış olurlar. politikaları bilakis kendileri değerlendirirler.
ayrıca siyaset fıkhın da bir konusu olduğu için fıkıh okurken, öğrenirken öğrenilecek temel konulardandır.