islam dünyasının bilim üretememesi – dertli sözlük
aslında çok basit. i̇lim üretemiyoruz çünkü ilim üretebilmek için sağlam bir iman gerekiyor. gayrimüslimin işi dünyalık olduğu için onların buldukları da yaptıkları da yapacakları da belli. ama biz ilim üretmek için aynı zamanda sağlam bir i̇slami temele ihtiyacımız var. i̇man eksikliğinin tavan yaptığı şu günlerde ilim üretmek çok zor.
önemli olan bilimin üretilmesi mi, yoksa bilimin islam dünyası tarafından üretilmesi mi? diye sorasım gelir.illa ki biz yapalım denirse, hadi yapın.islam dünyasının bilim üretememesi vizyonsuz ve bir şekilde "din âlimi" sıfatını almış insanlar yüzündendir.
kıl tüy fetfaları ile vakit geçirecek kıt beyinli adamlar yetiştiriyor olması.
elindeki maddi kaynakları bilimsel araştırmalara ayırmadan, zengin kapital müslümanların keselerini dolduracak modeller ile iş yürütmesi.
bu zenginlerin bebelerinin huqqa muqqalarda kapital babalarının paralarını harcamaktan başka şeye kafasının çalışmıyor olması.
hala bisiklete cin arabası internete günah diyebilecek kadar kıt kafalı adamların otoriteleri temsil ediyor olması.
bilimsel araştırmanın neyi ortaya koydudan ziyade kimin yaptığının daha önemli olması ,
sen benim akrabamsın o diğerinin yiğeni şunun amcası başkan diye kadrolara beyinsiz vasıfsız adamların doldurulup hiçbir şey üretmemeleri için devletin kaynaklarından faydalandırılması,
gibi tonlarca sebepler....
(bkz:yarama basma)
müslüman aleminin üretilen bilimi müslümanca tüketememesini de beraberinde getirir. mahallede top kimde ise oyunun kurallarını o koyar prensibince üretenin müslüman olması tüketimin de müslümanca olmasına yardımcı olur diye düşünüyorum.(*)
"hangi bilim?" diye sormak istediğim bir önerme. batı'nın anladığı gibi bir bilim mi, yoksa müslümanların bin yıl önce bıraktığı ilim mi?

eğer müslümanların batı'nın anladığı gibi bir bilim üretmemesinden şikayetçiysek kur'an'ı şöyle tefekkür ede ede bir daha okuyalım. sonra dönelim, halimizden dolayı allah'a şükredelim. hatta secdelere kapanalım.

eğer müslümanların bin yıl önce bıraktığı ilmi söylüyorsanız, haklısınız. bırakmamalıydılar. çünkü ilim müslümanın yitik malıdır. bugün yaşadığımız birçok sıkıntının da kaynağı budur.
bilim, kültür, sanat kafası rahat ve konforlu adamların işidir. islam dünyasının işgalden kurtulması lazım öncelikle. sonra üretilip üretilmediğini görebiliriz.
islam dünyası olmadığı için bilim üretememesi gayet normal. #452346 nolu enteri de üstadın söylediği noktadan, gayrete başlayıp öncelikle islam medeniyetini tecdiden inşa etmeliyiz. bilahare bilim neticesi hasıl olur zaten. şuanda müslüman coğrafyalarına bakalım, hapishanelerde ölüyoruz(*), topraklarımız tasallut altında varoluş mücadelesi veriyoruz(*), gavurların işgali altındayız nefes dahi aldırmıyorlar (*), açlık sınırının eşiğindeyiz yeme içme ihtiyacımız var (*), terör örgütleri milletin kanını emiyor çocuklarına el koyuyor(*), darbeci zihniyet millete rağmen yönetimi ele geçirip bizleri asıyor (*), bir aile belde-i mübarekeleri amerikan kapitalizmine peşkeş çekiyor gavurla gönlünü bir tutup ümmeti bölüyor (*), daha dün bütün erkeklerimizi katlettiler çocuklarımızı toplu mezarlara gömdüler bizlere dile getiremediğim zulümleri ettiler (*), evlerimizi yakıp yıktılar çokça mücadele ettik kısmen başarılı da olduk fakat hala toparlanmakta güçlük çekiyoruz(*), asırlar evvel kurduğumuz medeniyeti çeşitli oyunlarla yıktılar bizler kendi ceddimize düşman olduk kanatlarımız altında bulunan tüm coğrafyayı kaybettik ve bizi minik bir kabuğa soktular içimize kapattılar bir zamanlar gölgemiz altındaki müslümanları güneşlere terk ettik (bkz:payitahtı istanbul) . şimdi bu islam dünyası neden bilim üretemiyor sorusu biraz utanılacak bir soru gibi geliyor bana. bunu sormak ayıptır. #487107 ile kısaca cevaplanmış.ben uzun yazayım dedim :)
bakıyorum, ''bilimi üretenlerin'' dili, sistemleri, metotları hepsi o kadar kemikleşmiş, yerleşmiş ki bugün müslümanca bilim üretmeye çabalamak çok zor gibi görünüyor. yoksa bilim üretiliyor zaten:yurtdışında araştırma merkezlerinde müslüman adamlar yok mu? elbette var. ama söz sahibi olacak kadar, köklü değişim yapacak kadar yetkinler mi? sanmıyorum.-köklü değişim derken?şöyle bir şey aslında. mesela bugün freud'suz psikoloji eğitimi mümkün mü? değil. akademide freud'un yerine koyulabilecek çalışmalarıyla, eserleriyle müslüman bir adam var mı? bilmiyorum. galiba bütün dallar böyle. ekonomi mesela. kendimizden hiç bir şey yok. müslümanca bir şeyler yok.aklıma şu geliyor:''oğlum mernussen otobüsü kaçırmış bir milletin(*) çocuğusun.''