insan olmak – dertli sözlük
dr. ali şeriati'nin 1971 yılında tahran'da hüseyniye-i i̇rşad'da verdiği, dinleri tanımak ve dinler tarihi konularında verdiği derslerden hazırlanmış bir kitaptır. i̇lmî mânâda îtidâlli davranmaya çalışan ve meseleleri yüzeysel değil kapsamlı olarak ele alan ali şeriati'nin insan hakkındaki düşüncelerini ihtivâ eden bir kitap , i̇nsan olmak.

kitabın i̇çinden :


i̇nsan hakkında çok sayıda tarifler yapılmıştır.bunların en zelil ve aşağılık olanı ise; "insan,konuşan hayvandır" diyen tariftir.çünkü konuşan varlıklar çoktur,ama insan değillerdir.i̇nsanların da çoğu konuşur ama insan değillerdir.

bazıları,"insan,ideal yapan bir hayvandır","insan, zihinsel şekil yapan bir hayvandır", demişlerdir.ve bu çeşitten tarifler yapmışlardır.ama ben, şu veya bu varlıktır demiyorum.çünkü "insan...bir varlıktır" diyen hemen başlangıçta hata yapıyor."i̇nsan bir mevcut değildir.olabilirliği ise çeşitli imkanların toplamıdır.biz,icat halindeyiz;henüz mevcut olmamışız,olma hâlindeyiz,henüz oluyoruz. (sayfa,13-14)
merhum engin geçtan'ın bol faydalı, adeta miras olarak bıraktığı kıymetli bir eser. psikoloji alanında okuduğum en tatlı, en faydalı, beni bana anlatan en güzel kitaptı. tekrar okumayı hedefliyorum. ve herkese tavsiye ediyorum. içerisinde herkes kendisinden bir şeyler bulabilir. kendimizi tanıma yolunda ilk atacağımız adımlardan biri bu eseri okumak olmalıdır.
müslüman olmak önce insan olmaktan geçer.

bugün vasıfsız insanların gazzede olanlar hakkında alaylarına karşıt bir duruş sergiledim ve akşamında ismet özel'in üç mesele kitabında geçen bir cümleyi okudum.
"müslümanlardan kim bir kötülüğü kalbi ve dili ile düzeltmeye gayret etmezse, işte o yaşayan bir ölüdür."

kendimi tutup yanlışa yanlış demeseydim akşamında okuduğum bu cümle beni mahvederdi, şimdi elhamdülillah gözlerim yaşararak okudum.
müslüman dediğin doğrunun yanında en ön safta olacak, müslümanım diyip yaşamayanlara örnek olmak için.
elhamdülillah müslümanım elhamdülillah şerefsizleri boykot ediyorum elhamdülillah doğrunun yanındayım..

tavsiyemdir cahillere bir şeyleri anlatmayı bırakın, siz ancak ve ancak doğruyu söyleyin doğruyu yaşayın rabbim kime vesile ettiyse zaten hidayette doğrulukta onu bulacaktır elhamdülillah☝️