deli – dertli sözlük
meslekte danışan veya hasta dediğimiz kişilere halk arasında verilen addır. aynı zamanda nick adımın karşılığıdır :)(bkz:meczup)
kemal sayar merhamet kitabında deliler için hayatı gören insan olarak bahsediyor ve doğru diyor.
--- iktibas ---

söz delilerden açılmışken bir başka hekim arkadaşım yirmi yıl önce pratisyen hekim olarak atandığı köyde, köyün delisiyle ahbap olmuştur. köylünün tuhaf bakışları altında ikisi derin sohbetlere dalıyor, uzun yürüyüşler gerçekleştiriyorlardı. i̇ki yıl sonra arkadaşım mecburi hizmeti bitip de köyden ayrılırken, onu uğurlayanlar arasında bu dostu yoktu. arkadaşım buna çok içerlemişti. neden sonra, köyden şehre giderken, bu dostu yolu kesmiş ve gözyaşları içinde vedalaşırken "midemde bir tas çorban var, hakkını helal et" demişti.
hayat, görebilen kalpler için sürekli bir mucize.

--- iktibas ---
cemil meriç'e göre; "bedbaht bir takım insanları dört duvar arasına toplamış ve adına tımarhane demişiz"dir.

yine halk dilinde "bir yerde allah'ın rahmeti ya velilerdendir ya delilerdendir" şeklinde sözler var.

tasavvuf kaynaklı düşünce hayatımızda delilik ve velilik özdeştir. ki ilk çıkış yerine bakılırsa aklın çokca yüceltilmesine nazire olsun diye çıktığı anlaşılır.

ve fakat tüm bunlara rağmen akıl başlıbaşına büyük bir nimettir. akıl nimetini, kaybedene deli denilir. namaz kılamazlar. en azından namaz ile mükellef değildirler. dolayısıyla namazla açılacak olan, namazla ağacak olan bilgiden mahrumdurlar.
her akıllı insana "aklının kıymetini bil !" levhası olan kişidir.
akıl nimetininin şükrünü eda edebilmek için okumamız gereken bir ayettir.