ingilizce – dertli sözlük
şimdilerde yapılab araştırmalara göre 1871 yılında sömürgesi en fazla olan devlet ingiltere ve köle ticaretini en yaygın yapan devlet yine ingiltereydi.önce kölelerin ingilizce dışında bir dilde konuşmalarını yasakladılar(ingiliz askerleri diğer dilleri anlayamadıkları için).sonra köleleri konuşabilmek için ingilizce öğrenmek mecburiyetinde bıraktılar.1763 yılından 1900lü yılların başına kadar sömürge ve köle anlayışları devam etti.sonraları kaçmayı başaran veya serbest bırakılan köleler gittikleri yerlerde ingilizce dilini devam ettirdiler ve yayılmasını sağladılar.o sıralarda amerika, avusturalya ve britanyanın o dönemdeki siyasi, dini ve ekonomik üstünlüğü de göz önüne alınarak ingilizce (sözde) dünya dili! olarak kalmıştır.üst düzey resmi veya kanuni olma özelliği de yoktur.umulur ki türkçenin dünya dili olduğunu görür ve ölürüz.zira türkçenin çok daha mantıklı,doğru ve zengin olduğuna dair üç beş kez yemin edebilir ve yetmezse de bir kaç kez kalıbımızı basabiliriz.
trt okul'un cambridge ve anadolu üniversitesiyle işbirliği yaparak hafta içi hergün 08:30 da yayınladığı program vasıtasıyla öğretmeye gayret ettiği dil.
şuan da 2 milyar insanın öğrenmeye çalıştığı yaklaşık 1 milyon kelimeye ulaşan bir dil.
öğrenme çabası içerisindeyken hayatınızın her alanını işgal etmesi gereken, türkçeyi unutturan, kendinizi; duyduğunuz her kelimenin ingilizcesini, eş anlamlılarını falan düşünürken bulmanıza sebep olan, insanoğluna(genelde) bir şeyi yapmak zorundaysa o şeyi yapmak çok zor geldiği için öğrenmek mecburiyse bir türlü öğrenilemeyen dil.

(bkz:okulunuzun ielts'i geçemezsen lisansa geçemezsin dayatması)
ülkemizde ilkokul 4. sınıftan itibaren üniversiteye kadar öğrencilere bir şekilde gösterilen ders. sonuç ise 0 (sıfır). tuhaftır 4. sınıfta verilen örnekler ile üniversite birinci sınıfta verilen örnekler genellikle aynıdır. ı go to school, ı am a student, ı can play football...
braj kachru ya göre (1983-5) iç,dış ve yayılan daire olmak üzere 3 e ayrılan dil.ilk olarak frisia(hollanda)dan kalkıp giden insanlarla başlar işin içine saxonlar,normanlar,romalılar,hristiyanlık ve vikinglerin girmesiyle adam olmaya başlar.nfer bu konu hakkında iyi bir referanstır.
araştırmalara göre günlük yarım saat dinlemeye veya okumaya müsait olanlar için bir yılda ciddi ilerleme kaydedilebilecek bir dildir.