islam işbirliği teşkilatı – dertli sözlük
isimlerini değiştirmelerinin isabetli (hatta geç alınmış bir karar) olduğunu söylemeliyim. zira islam konferansı örgütü ismi "bunlar arada bir konferans düzenleyip başka da bir iş yapmıyorlar" algısı uyandırıyordu.
ekmelededdin i̇hsanoğlunun kuruma iyi bir vizyon kazandırdığını düşünüyorum. keşke çok çok daha iyisi yapılabilse. müslümanlar ellerindeki ekonomik gücü bir kullanabilseler, ama zihnen ve ekonomik anlamda aslında bundan da öte kendilerine atılan iktidar, mal vb. rüşvetlere tamah etmeyip kendi toplumları adına çalışsalar her şey çok farklı olacak. i̇slam toplumlarında da iktidarı islam yararına dönüştürecek bir sivil toplum anlayışı (çoğu zaten krallıkla yönetiliyor) oluşmadığı için bu düzenin değişmesi zor görünüyor.
2005 yılında 10 yıllık bir eylem planı hazırlanmış:
2005 aralık ayında gerçekleştirilen mekke zirvesinde kabul edilen 10 yıllık eylem programı (http://www.oic-oci.org/ex-summit/english/10-years-plan.htm), i̇slam dünyasının karşı karşıya kaldığı, siyasi, sosyo-ekonomik, kültürel ve bilimsel yetersizlikler karşısında, i̇i̇t üyesi ülkelerin aralarındaki i̇slam dayanışmasının güçlendirilmesi, i̇slam dininin ve değerlerinin doğru biçimde anlatılarak i̇slam’a karşı oluşan önyargıların ortadan kaldırılması amacıyla hazırlanmıştır.
program; siyasi irade, dayanışma ve ortak i̇slam hareketi, ılımlılık ve i̇slam’ın hoşgörü anlayışı, i̇slam hukuku, i̇slam fıkıh akademisi, terörizmle mücadele, i̇slamofobi ile mücadele, insan hakları ve iyi yönetişim, filistin ve işgal edilmiş arap toprakları, çatışmaların önlenmesi ve çözümü, barış tesisi, ekonomik işbirliği, i̇slam kalkınma bankasının desteklenmesi, doğal afetler karşısında sosyal dayanışma, afrika’da yoksullukla mücadele, yükseköğretim, bilim ve teknoloji, i̇slam dünyasında kadın, genç ve çocuk hakları ve aile, üye ülkeler arasında kültürel değişim başlıkları altında detaylandırılan kapsamlı bir yol haritasıdır.
10 yıllık eylem planı esasen i̇i̇t ‘nda reform çalışmalarının miladı olarak kabul edilebilir. bu kapsamda, ayrıca teşkilatın isminin i̇slam i̇şbirliği teşkilatı olarak değiştirilmesi, yeni amblem ve şart’ın kabulü, bağımsız daimi i̇nsan hakları komisyonu’nun ihdası, i̇i̇t sekretaryası’nda i̇nsani i̇şlerden sorumlu birim kurulması, i̇i̇t kadının gelişimi örgütü kurulmasının kararlaştırılması reform sürecindeki önemli adımlardır (dışişleri bakanlığı, 2013).