tesettür – dertli sözlük
tesettürlü olup da bu çizgide olmayan kardeşleri eleştirmek çok klasik bir davranış olacak. zira osman nuri topbaş hocaefendi,

''tesettür;
cinsiyeti evde bırakıp,
şahsiyetle dışarı çıkmaktır..''

diyerek çok da güzel özetliyor durumu.
bir bayana, dışarıda yakışan en güzel şeydir. i̇lahi emirle, göreve çıkarken, çelik yeleği kuşanmaktır.
kendi giyiminde tesettür olmayan insanların ya da kendi tesettürünü üstün gören insanların, hakkında konuşmaması gereken konu.

örneğin; eşarbını kısa bağlamışsın bacım diyen fakat kendisi kıyafette bolluk ölçüsüne bile dikkat etmeyen abiler,
siyah giyindiğinde gözleri ortaya çıkacağı için tercihini başka renkten kullanan biri hakkında "sohbetten nasibini alamamış" diyen ablalar.
kadın ve erkek her iki cinsinde birbirini eleştirdiği bir konu. erkeklerin eleştirileri haklı boyutta ilerliyor. ama kadınlar erkekleri eleştirirken yanlış noktalarda eleştiriyor. misalen "erkeğin tesettürü göz kapağı" anlayışı. erkekler için şöyle bir eleştiri getirirseniz anlarım.
--- iktibas ---

"efendim erkekler dar pantolon giyiyor, ta uzaklara kadar gidecek kokular sıkıyor, ya da dizüstü şort giyiyor, bu yaptıkları tesettüre aykırıdır. dar giyiyor, dar giydiği için aslında örtünmüyor. etkisi uzun süre çıkmayan ve yayılma özelliği fazla olan kokular sıkıyor. bu da dikkat çekiyor. dizüstü şort giyiyor, bu zaten tesettüre aykırı."

--- iktibas ---

ama erkeğin tesettürü göz kapağı derseniz, bakmak hem erkek, hem kadına haramdır. güneş gözlüğü takarak hanımefedilerin bakışlarını gizlemeleri bir şey ifade etmez. unutmayın sol tarafımızda günah yazan bir melek var. ve hiçbir şeyi atlamıyor.
kadınların erkeklere, erkeklerin kadınlara sürekli diyecek, tavsiye edecek bir şeyleri var bu konuda. tencere dibin kara seninki benden kara misali. aslında sanıyorum ki hepimizin tesettüründe sorunlar var ve ruhen rahatsızız, böyle olunca da karşı tarafı eleştirip kısmen rahatlama mı sağlıyoruz nedir?