tesettür – dertli sözlük
sınırları hatırlatandır.iktibasörtünme, yaşamla sınırlı tutulması ve halkın önünde ifade edilmemesi gereken yasak ve mahrem bir alanın varlığını hatırlatır bize. (*)
hangi ülke kadınları nasıl örtünüyor foto galerisine konu olmuş. http://www.timeturk.com/tr/fotogaleri/dunya/hangi-ulkenin-kadinlari-nasil-ortunuyor/1
kelimedeki izahı dahi çok şafî bir meseledir. zira tesettür setr etmek üstünü örtmek gizlemek saklamak manalarını ifade eder ki bu da örtünmek manasına hapsettirmez meseleyi.la-akall şöyle genişler: göze batmamak, lüzumsuzca kendini farkettirmemek, dikkati üzerine celbetmemek, göze batacak, nazarı üzerine alacak meşgale, mekan ve hallerden kaçınmak..hem tesettürün çok nevi vardır. mesela libasça müstetir, ahlakça çıplaklarda vardır. kırk kat libas giyerlerde yine çıplak kalırlar(*) diye dehşetli habere masadak olanlarda vardır.tesettürün nevlerinden bazıları: ilimce, edebce, şeriatça çıplak olmamaktır. sırat-ı müstakim ise en hassas bir tesettürdür.islamın her meselesi gibi bu meselede şuur-u imani ile doğrudan alakalıdır. iman şuuru nisbetinde tesettürün manası hasıl olur, ameli vaki olur, dairesi geniş olur.faidesi hadsizdir. en meşhuru eşler arasındaki güveni temin eder. toplumda da ahlak yıkımına mani olur.
erkeklerin kapalı bir biçimde giyinmesidir sayın tdk’ciğim. “kaarolsun tesettürü kadına indirgeyen sistem” i̇nsanların allah’ın uygun gördüğü nizam içinde yaşamasıdır tesettür. karşıdakinden koruyan şey demektir.
allahın kadınlara farzıdır. her ne kadar günümüzde çok farklı yerlere çekilse de göreceli bir kavram değildir.
ahh ahh..kimine göre yalnız iç kimine göre yalnız dış...kimine göre yalnız erkek kimine göre yalnız kız...peki hakikat nedir?
tesettür kadına da erkeğe de önce gözü korumakla emredilmiştir..

“mü’min erkeklere söyle, -gözlerini haramdan sakınsınlar-, ırzlarını korusunlar. bu davranış onlar için daha nezihtir. şüphe yok ki, allah onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır.” nur/30

“mü’min kadınlara da söyle, -gözlerini haramdan sakınsınlar-, ırzlarını korusunlar. (yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. zinetlerini, kocalarından, yahut babalarından, yahut kocalarının babalarından, yahut oğullarından, yahut üvey oğullarından, yahut erkek kardeşlerinden, yahut erkek kardeşlerinin oğullarından, yahut kız kardeşlerinin oğullarından, yahut müslüman kadınlardan, yahut sahip oldukları kölelerden, yahut erkekliği kalmamış hizmetçilerden, yahut da henüz kadınların mahrem yerlerine vakıf olmayan erkek çocuklardan başkalarına göstermesinler. gizledikleri zinetler bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. ey mü’minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz!” nur/31

kadına ayriyeten başörtü ve dış kıyafet emredilmiştir...neden göz her iki tarafa da emredilmiş iyi anlamalı.bayanda dış kıyafet var peki neden tesettür zedeleniyor ve harama meyil oluyor?ilk emri es geçmekten kaynaklı..

göz-bakma meselesi

i̇sa a.s ın şöyle dediği rivayet olunmuştur:” sizi haram şeylere bakmaktan allah sakındırdı. çünkü o kalbe şehvet tohumu eker.”

yine gözün ehemmiyeti hakkında kâşifî derki zehîratü’l mülûk te şöyle anlatılır: insan vücudunda şeytanın en hızlı hareket eden habercisi gözdür. çünkü diğer duyu organları yerlerinde sakindir. derece derece de olsa onlara birşey ulaşamadığından o şeyle meşgul olamazlar. ama göz öyle bir duyu organıdır ki uzaktan yakından herşeyi avlayabilir.”

ruhul beyan tefsirinde şöyle geçer“allah teala harama bakmanın ne kadar tehlikeli bir iş olduğuna dikkat çekmek için harama bakma yasağı ile ırzı ve namusu koruma emrini peşpeşe zikretmiştir. çünkü yasak bir bakış kişiyi zinaya sürükleyebilir.”

yine mevlana derki
“göz zinasından haz alıyorsun. gerçekte kendi etini kebap yapıp yemiş olursun. bu uzaktan bakış ok ve zehir gibidir. bu yüzden aşkın artıp sabrın azalır.”

zira bakma konusunda peygamberimiz s.a.v. buyuruyorki
“bakmak, i̇blisin oklarından zehirli bir oktur.” deylemi/6872

i̇lk emir zor. zaten zor olduğu için yalnız erkeklere değil hanımlara da emredilmiş.
i̇şte bu konuda ilk emri uygulayan hanımlarda allah’ın izniyle dış kıyatefin içini doldurmaya başlarlar..tesettürdeki fireler ilk emirdeki firelerden kaynaklı.tesettür emri dış tesettür gibi görünsede yalnızca,içten asla ve asla ayrı olmayan bir tesettür.

şeyh necmüddin et- te’ vilat adlı eserinde tesettür ayetleriyle ilgili şöyle der:
“ bu ayet zahirdeki gözleri haramlardan, nefis gözlerini dünyanın şehvetlerinden, tab’ın ülfet ettiği şeylerden ve hevanın güzel bulduğu hususlardan; kalp gözlerini amelleri ve ahiret nimetlerini görmekten, sır gözlerini derecelerden ve manevi yakınlıklardan; ruh gözlerini allah’ın dışındaki şeylere iltifattan, himmet gözlerini de nefislerini hakkı müşahedeye ehil görmemek suretiyle hakka şevkinden, onu ta’zim ederek ve yücelterek illet ve sebeplerden tutup kapatmaya işaret etmektedir.
hakların ifasında nefsani hazları işe karıştırmamak üzere “bu, kendileri için daha temiz bir davranıştır. şüphesiz allah onların” hangi şeyleri hakları ifa için, hangi şeyleride hazları için “yapmakta olduklarından haberdardır.”

allahım bizi her ameli hukukuna riayet ederek işleyenlerden kıl.!”
uzun süre kendi adıma aslında çok kolaymış gibi gelen bir farz. ama aslında ne büyük bir duruş ve allah için yapılan bir terk ediş olduğunu yeni yeni anlıyorum sözlük. dışarıdan baktığınızda başörtüsünü bağlamış, feracesini de girmiş biri var mesela karşınızda. çok basit değil mi iki parça şey giymiş al sana tesettürlü bir müsliman hanım. öyle değil ama. o kadın, ne takılar taksa ne kombinler yapsa ne kadar bakımlı ve güzel de olsa basit gördüğümüz iki parça şey tüm süsleri hükümsüz kılıyor. yani iş başörtüsünü taktım geçtim karşıya demek değil. harika bir dinimiz var. bu kadar anlamlı, insanı hayran bırakan, hayatının her noktasına dokunan (duruş, bakış, konuşma)... ölçülerine uyduğunuz takdirde diyor ki ''haydi bakalım, çekebiliyorsan dikkatleri çek. yap kombinini, tak en sevdiğin takıları; kim görecek?"
baktım da, “tesettür kadına farz” algısını burada da görmek üzdü. bu algı yüzünden erkekler daracık pantolonlar giyerken kadınların tesettürünü eleştirebiliyor. eylül 2022, iran’da kadınları saçı görünüyor diye dovuyor “batılı” kıyafetleriyle erkekler… din, yalnız kadınlara inmemiştir.