paralı eğitim – dertli sözlük
eğitim sistemini ıslah edeceği düşünülen eğitim şeklidir. özel üniversitelerin kaliteli bir eğitim verdiğini nereden anladık? diye bir soru sormadan geçemeyeceğim. eğitim sistemi özelleşmeli. bence bir sakıncası yok. ama eğitim sistemindeki aksaklığı paralı eğitim sonlandırmaz. eğer eğitim sisteminin faydalı bireyler yetiştirmesi isteniyorsa, eğitim sistemi değişmelidir. paralı eğitimle eğitim sistemini düzeltmeye çalışmak sadece yırtık bezi yamamak gibidir. kurumsallaşma olmadığı sürece yine başarı şansı yok. sadece bizden alınan yanlarına kar kalır. zira amerika gibi ülkelerin başarıya ulaşmasındaki en büyük etken kurumsallaşma becerisidir. bu her alanda böyle. ufacık bir işte bile müthiş bir şekilde kurumsallaşıyorlar. ayrıca branşlaşma had safhada. olaylara asla tümleşik bakmazlar. hep parçalarlar ve görev dağılımı yaparlar.
şimdi dünyadaki örneklerine gelelim.
amerika'da paralı eğitim vardır. hatta eğitim yükünün büyük çoğunluğunu, ücretli eğitim kurumları karşılar. kaliteli eğitimi bu eğitim kurumları verir. örneğin harvard, mit. bildiğim kadarıyla iki eğitim kurumunun ücretleri epey pahalı. 40-45000 $ civarı. burada kaliteli eğitimin yanında, kaliteli öğretim elemanları vardır. şimdi siz parayı alırsınız ama kaliteli eğitim vermeyi yine beceremezsiniz. örneğin türkiye'deki özel üniversiteler. eğer amerikan tarzı bir eğitim sisteminde başarıya ulaşmak istiyorsanız kurumsallaşma çok önemlidir. ayrıca bu tip öğretim kurumlarına yerleşebilmek için devletin verdiği çok yüksek meblağlı burslar mevcut. başarılı öğrencilere bu burslar adeta önlerine serilir.
ayrıca bir diğer konu türk eğitim sistemi adım adım abd eğitim sistemine geçmeye çalışıyor. ama sorun şu biz her ne kadar amerikan eğitim sistemini kaliteli bir eğitim sistemi gibi görsek de amerikalılar hiç öyle düşünmüyor. eğitimin çok pahalı olduğu, eğitim müfredatının yetersiz olduğunu düşünüyorlar. yani diyeceğim o dur ki paralı eğitim türkiye için bir çözüm değil. paralı eğitimde başarılı olabilmek için öncelikle eğitim sistemini kökten değiştirmemiz gerekiyor. her yerde olması gerektiği gibi eğitimde kurumsallaşma ve branşlaşmayı başarmalıyız. hem de en küçük noktaya kadar. daha sonra devletin eğitim bursları için büyük harcamalar yapması gerekiyor. bunları düzenli ve adil bir şekilde sağlayabildiğimiz zaman evet paralı eğitim kaliteli eğitim olacaktır.