iman gücü – dertli sözlük
inanmayanların hiç bir zaman anlayamayacağı bir güç. bu güç ne matemetikle, ne fizik kurallarıyla ne de mantıkla ifade edilebilir . hatta onlarla çelişir bile. mesela küçük bir topluluğun büyük bir topluluğu yenmesi. 50 kiloluk bir kişinin 250 kiloluk bir mermiyi kaldırması. bunlar işte imanla, inanmakla olabilecek şeyler.(bkz:iman varsa imkan da vardır)
şafiler ekseriyetle eşaridir. hanefiler de maturididir. ümmet imam bildiyse bizim de imamımızdır. i̇mam-ı azamın fıkhül ekberi vardır. buna şerh yazmış olabilir. ümmet ittifak etmişse bize de imam maturidiye imamımız demek düşer.
i̇manın artıp eksilmeyeceği mevzusuna gelince amelde iman artıp eksilmez.
imam-ı maturidi r.a. ye imam demeyen yok zaten, öyle birşey sözkonusu olamaz, ve fakat imam-ı azamı itikadda imamımız bilmemek bir noksanlıktır, bizim itikadi imamımız bir değildir, her kim itikadda yeni bir işkal'e şarih olursa, o zât da o konu minvalinde imamdır. burada vüs'at-uşşerh imam-ı maturidi r.a. de olduğundan, tedris edilirken o vüs'ate göre itikadda itikadda imamımız imam-ı maturididir deriz. çünkü sonra gelen daha fazla izaha nail olmuş, daha fazla meseleye şarih olmuş, hepsi de ehl-i sünnet dairesinde olduğundan tafsil cihetiyle birinciliği almıştır, vakit ve çekirdek cihetiyle birincilik imam-ı azamındır. öyle birincidir ki; ondan sonra gelenlerin geniş itikadını incitmeyecek fıkıh serdeylemiştir, bu fıkıhtan itikadi esaslar nebat etmişlerdir. bu çekirdeği sümbüllendirip bir fidanlık haline getiren imam-ı maturidi r.a. dir.

hepsine maşaallah.

okuyanlara not:
dusunen adamin ta kendisi
ile olan bu müdavele benim cihetimden tarihi kronolojik bir meseledir, yoksa imamların üstünlüğünün tartışılması değildir, hepsi imamımız, hepsi başımızın tacı, biz onların kıymetlerini takdirden aciziz.