terörizm – dertli sözlük
merak saikiyle biraz araştırma yaptım. hayrettin karaman hoca şunları demiş:

"i̇srail yıllardan beri, uluslararası meşruiyet şartı aramadan, hak, hukuk, ahlak, insaf gibi kuralları ve ilkeleri çiğneyerek filistinliler'e zulmediyor; topraklarını zorla ellerinden alıyor, kendilerine bıraktığı toprakları ve bu topraklarda bulunan suları kullanmalarını engelliyor, nereden baksanız devlet terörü olan "operasyon"lara masum insanların evlerini yıkıyor, çoluk çocuk, yaşlı, hasta, sakat, kadın demeden insanları öldürüyor. bütün bunları yaparken kendisini koruduğunu ve meşru savunma hakkını kullandığını ileri sürüyor; amerika başkanı da bunu tekrarlıyor ve destekliyor."

"eğer bir fert veya topluluk kendi menfaatlerini korumak için suçlu olup olmadıklarına bakmaksızın ve gerekli mercilerden hüküm almaksızın insanlara zarar verme hakkına sahip olsaydı ve bunun adına da "meşru savunma" denseydi dünyada terör diye bir suç olmazdı. çünkü bütün teröristlerin buna benzer gerekçeleri vardır."

"eğer birileri canlı bomba oldu ve masum insanları öldürdü, yaraladı diye zarar gören taraf da karşı tarafın masum, suça iştirak etmemiş veya edip etmediği belli olmayan insanlarına "öldürme, yaralama, evini yıkma" şekillerinde zarar verme hakkına sahip olsaydı, bir devletten veya topluluktan zarar gördükleri için onlara, adına terör denilen usule başvurarak zarar verenlerin eylemlerine de "meşru savunma" denirdi, denmeliydi. filistinli yaparsa terör, i̇srailli, amerikalı yaparsa meşru savunma öyle mi? hadi canım sen de!"

ben bunlardan şunları çıkardım:

1. i̇srail, abd başta olmak üzere yapılanlar terörizmdir, lakin canlı bomba eylemi de terörizmdir. (ek olarak canlı bombada kendi canına kasdetme var, bunun asrı saadette örneği var mı bilmiyorum, bilen varsa aydınlatsın, yoksa benim bildiğim intihardan farkı yok)

2. i̇slamda masumları da hedef alan bir zarar verme eylemi tipi mevcut değildir.

3. i̇nsanların grupça terörizm yapabildiği gibi, devletler de terör yapabilir. bunların her ikisi de hiçbir koşulda caiz değildir.