ses – dertli sözlük
bir maddedeki moleküllerin titreşmesi sonucu hava, katı, sıvı veya gaz ortamlarda oluşan; frekansı, boyu, periyodu ve hızı olan mekanik düzensizlik. havadaki hızı 340 metre/saniye dir.
üstad bediüzzaman said nursi bakara suresi 6. ayeti tefsir ederken(ve ala semihim) seslerden bahsetmiş ve helalliği haramlığı konusunda özele inmeden(müzik sesi vb.) şunları kaydetmiştir;

…bu sırra binaendir ki, şeriatça bazı savtlar (sesler) helâl, bazıları da haram kılınmıştır. evet ulvî hüzünleri, rabbanî aşkları îras eden (hatırlatan) sesler, helâldir. yetimane hüzünleri, nefsanî şehevatı tahrik eden sesler, haramdır. şeriatın tayin etmediği kısım ise, senin ruhuna, vicdanına yaptığı tesire göre hüküm alır.”
şarkıcı kesimin değerlendirilmesi gereken detay. şarkıyı satması, sahne süslemesi, giyinmesi, dansı vs vs gibi detaylar haricinde sanatçı denen kişide olması gerektiğine inandığım tek değer verilecek nokta. her şey harika olup çok detone bir sesle şarkı söyle bakalım. kim kalacak senle aynı ortamda ya da kulağını kapatmayan biri olacak mı? sadece şarkıcı kesimle bütünlendirilemeyecek bir konu aynı zamanda. insanlar tarafından bilinmeyip bir kaç şarkı yarışmasında denk geldiğimiz çok güzel seslerde var.o ses türkiye en basit örneği olarak verilebilir. bir çok kişi tarafından sevilmese takip edilmese de takip edenler için devam ettirilen bir program.