zorunlu din dersi – dertli sözlük
\"din kültürü\" adı altında verilen \" dinsel propaganda\" dersidir.
öğrencilere kültürel olarak yalnızca bir dinin değil, tüm dinlerin görüşleri, inanç ilkeleri, ibadetleri temel düzeyde anlatılmalıdır. bu anlatımlar islam\'ın gözünden olmamalı, nesnel-tarafsız bir bakış açısı ile anlatılmalıdır.
şu an yürürlükteki din dersinde ise böyle bir yaklaşım yoktur.
din derslerinin dinler kültürü (veya dinler tarihi) biçiminde yapılandırılıp, ahlak bilgisi\'nden ayrılarak bağımsız bir kültür dersi olarak, zorunlu okutulması, yerinde olacaktır.
ahlak bilgisi\'nin amaç ve kapsamı değiştirilerek \"ahlak eğitimi\" biçiminde düzenlenebilir. bu derste de din kaynaklı ahlak değil, tüm dinler ve görüşler tarafından ortak olarak sahiplenilen ahlaki kuralların öğrencilere benimsetilmesi, düzgün bireyler, temiz toplum ve huzurlu, yaşanabilir bir ideal toplum düzeni için böyle bir ders gereklidir ve bu derste öğretim değil eğitim yapılması, öyküler, anekdotlar, seçilmiş sinema filmlerinin izlenmesi ve öğrencilerin bizzat katılacakları drama çalışmaları gibi uygulamalarla (bunlar daha da çeşitlendirilebilir.) öğrencinin ahlaki donanımı sağlanmalıdır.