rusya – dertli sözlük
çin ile beraber yürüttüğü etkin dış politika ile dünya dengelerini alt üst eden ülke.

agresif davranışları, yayılmacı anlayışı ve sürekli nato tarafında çevrelendiği söylemleri bir savaşa hazırlandığının açık ispatı.her tutumuyla 2. dünya savaşı öncesi almanyası'nı hatırlatan bugünün rusyası bir dünya savaşının tetikleyicisi olmaya aday.

teorik olarak geliştirdiği kurumsal yapılar bm ve ab'ye alternatif yeni birlikler peşinde olduğunu gösteriyor. avrasya ekonomik birliği, avrasya insan hakları mahkemesi gibi yeni birliğin kurumlarını her fırsatta dillendirmekten çekinmemektedir. yeni bir dünya görüşü olduğunu ispatlama gayreti içerisindedir.

2008'de gürcistan savaşı'nda başlattığı harekat planına uygun olarak hareket ettiği söyleniyor. ukrayna'da başlayan iç savaşta yayılmacı düşüncesinin açık örneklerini görmek mümkün. buna rağmen kurallara önem veren ülke izlenimi vermekten de geri durmuyor. g 8'den atıldığı düşünüldüğünde gemileri çoktan yakmış bir rusya söz konusu.

putin, rus mafyasını avrupa ve abd'de aktif olarak kullanmaktadır. rus mafyası, putin'in istihbarat ağını geliştirirken, aynı zamanda illegal ekonomik faaliyetlerle de rus ekonomisine ayakta tutmaya çalışmaktadır. kredi derecelendirme kuruluşları buna vurgu yaptığı için putin geçen aylarda rusya'da merkezi olan yeni bir derecelendirme kuruluşu kurmak istediğini dillendirmişti.

brics'i aktif olarak yönlendiren rusya, ekonomik çıkarları, askeri ittifaklara dönüştürme peşinde. bu nedenle kendini kandırılmış hisseden brezilya'nın ilgisini cezbetmektedir. abd'ye güneyden yapılacak böyle bir hamle, abd'ye kıtasında cehennemi yaşatacak bir hamle olacaktır.

suriye'de esed'e verdiği destek ve iran'a yaptığı askeri yardımlar, ortadoğu'da dengenin iran lehine değimesine sebep olmuştu. iran'in abd ile anlaşması, rusya'nın iran'a temkinli bakması sonucunu doğurmuştur. bu boşluğu doldurmayı isteyen rusya, körfez ülkeleriyle aktif ilişkiler geliştirmek için hamleler yapmaktadır.