rusya – dertli sözlük
"battı, bitti." denilerek batırılmaya çalışılan ülke. batsın, bitsin. kim istemez ki. "ben müslümanım, ülkemi de seviyorum." diyen herkes canhıraş bir şekilde rusya'nın batmasını isteyecektir. ama ne yazık ki "batsın" demekle batmıyor.

rusya'da işler legal ticaretin yanısıra illegal ticaret ve para akışı ile de yürümektedir. yani "biz rusya'yı ekonomik olarak bitireceğiz." derken bir de bakmışsınız maçın bitiş düdüğü çalmış. zamanında cola boykotu düzenleyerek israil'i batırmaya benzedi sanki bu iş.

ülkemizde çok enteresan bir durum söz konusu. hamaset edebiyatı almış başını gidiyor. ülkelerin ekonomi çarklarının nasıl döndüğünü bilmeden ekonomik analizler kasan analistler, ülkesinin güney sınırından aşağı inmeden ortadoğu uzmanlığı yapan analistler, medya etiğinden uzak medyacılar vs. vs. vs. ne ararsanız var. dolayısıyla bir ekonomistin rusya'nın ekonomisiyle ilgili illegal para transferi ve illegal ticareti göz ardı ederek yaptığı analizler hayal aleminden konuşmaktır.

doğalgazı kesemeyeceği söyleniyor. kesebilir. putin'in karakteri ve yaptığı doktora çalışması buna müsait bir zemin teşkil ediyor. zaten bunu çok iyi bilen devletimiz hızlıca alternatif bulma yoluna gitti. doğalgazı keserse, biteriz. açık ve net. buna yine geçmişten örneklerle hamaset edebiyatı yapmanın lüzumu yok. elektrik üretiminin 'i, yüksek enerji gerektiren sanayi üretimi ve konutların ısınması hep doğalgaz ile olan şeylerdir. "kömür yakarız." demek havadan konuşmaktır. çünkü yeni inşa edilen konutların çoğunda soba bacası bile yok.

madem reel-politik gereği israil ile dost olduk, biz de böylelikle bir reel-politik gerçeği ifade etmiş olalım.