rusya – dertli sözlük
abd gibi bir ülkenin doğru stratejilerle savaş çıkarmadan alt etmesi mümkün ülke.

bmgk'nın bırakın beşlisini geçici üyeleri arasında bile değiliz. ama buna rağmen karşılık vermemiz mümkün. zaten reel-politik olarak karşılık veriliyor. bunun ötesinde bir karşılık olabileceğini zannetmiyorum.

bizim şikayetimiz, ütopik söylemlerle gerçek olmayan bir perspektiften olayların değerlendirilmesi. tamam, ideal-politik yaklaşımlar olması gerekli. ama gerçek olması mümkün olmayacak şeylerle de uçmanın lüzumu yok. "tezek de yakarız." söylemi ve bunun ciddi bir argüman gibi sunulması. sözlerimden alıntı yapıldığı için bunu belirtiyorum. bu söylemi ciddi bir şekilde savunan, ekonomistler, siyasetçiler, medya mensupları gördükçe gerçekten insan hayret ediyor. bizim ciddi stratejimiz bu olmasa gerek.

sözlerimde anlattığım gibi. türkiye'nin durumu bu. bakınız gazetelerin ya da analistlerin hangisi rusya'nın duma'da ermeni soykırımı tasarısına karşılık "biz de holodomor'u kabul edelim." diyebildi. ya da çerkes sürgününü dile getirdi. gazeteci cinayetleri. çeçen soykırımı. anna politskovkaya cinayeti mesela. litvinenko suikasti mesela. ya da "putin yönetiminin meşruiyetini tartışmaya açmalıyız." diyebildi.

atacağımız adımlar bunlar olabilir.

bizim rusya'ya karşı atacağımız herhangi ekonomik adım olduğunu düşünmüyorum. atsak bile rusya en kısa sürede ikame edecektir. zira avrupa ile yaşadığı küçük bir problem sonrası çin ile 400 milyar dolarlık antlaşma ile ikame etmişti. rusya'ya ekonomik yaptırımlardan öte bizim yapacağımız en güzel iş kısa sürede doğalgazın ikamesini bulmak ve enerji ihtiyacımızın büyük bir kısmını doğalgaza bağlı olmaktan kurtarmak olabilir.

evet, yukarıda saydığım siyasi adımları atabiliriz. ama dediğim gibi bmgk'da söz sahibi olmadığımız için attığımız adımlar ülkemizle sınırlı kalacaktır. "holodomor" mevzusu ise ukrayna ile daha da yakınlaşmamıza vesile olur.