istanbul’un tarihi mekanları – dertli sözlük
çemberli̇taş hamaminurbanu sultan tarafından yaptırılan çemberlitaş hamamı, erkek ve kadın bölümleri olmak üzere birbirinin benzeri bitişik iki ayrı hamam olarak planlanmıştır. mimar sinan’ın son dönem eserleri arasında yer alan hamam, sadelik ve zarafetin buluştuğu bir eser olması nedeniyle, hala yerli ve yabancı turistler, araştırmacılar ve fotoğrafçıların dikkatini çekmeye devam etmektedir.
esma sultan yalisiadını, aynı zamanda yalının sahibi de olan i. abdülaziz'in kızı esma sultan'dan alan i̇stanbul boğazı'nın bu görkemli yalısı, geçirdiği yangın ve depremden sonra tütün ve kömür deposu olarak kullanılmaya başlanmıştır.1990'lı yıllarda the marmara hotels grubu tarafından alınan ve restore edilen yalı, şimdilerde en romantik düğünlere, büyüleyici organizasyonlara ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.
heki̇mbaşi yalisihekimbaşı salih efendi yalısı özgün yapısını ve orijinal eşyalarını koruyan nadir yalılarından biri.güllerle çok ilgilenen yalı sahibi salih efendi’nin bahçesi, bahar geldiğinde renk cümbüşüne dönermiş. fakat salih efendi’den sonra bahçe hiçbir zaman eskisi kadar güzel olmamış. yalıda halen 1905 yılında ölen salih efendi’nin akrabaları yaşıyor ve yalı özel toplantılar için kullanılıyor.