istanbul’un tarihi mekanları – dertli sözlük
soğuk çeşme sokağısultanahmet semti içerisinde bulunur, eski türk filmlerinin unutulmaz mekanları arasında yer alır. nostaljik haliyle, tarihi yapısıyla görülesi mekanların başında gelir. ayasofya müzesi ve topkapı sarayı arasında yer alan sokak, trafiğe kapalı olma özelliğiyle fotoğraf çekmek ve i̇stanbul'dan güzel bir hatırayla ayrılmak isteyen turistlerin ilgisini çekmektedir
cafer ağa medresesiayasofya müzesi'nin yanında konumlanmış olan bu tarihi mekan, çay molası vermek isteyenlerin, pazar günlerinin huzurlu kahvaltıları için alternatif arayanların kesinlikle uğraması gereken bir mekan. 16. yüzyılda kanuni sultan süleyman dönemi'nde yaptırılan medrese şu an tarihle sanatı da buluşturan bir özelliğe sahip. medresede cüzi bir ücret karşılığında hat, ebru, takı, resim gibi atölyelere katılabilir, tarihi mekanın keyfini çıkarabilirsiniz.
haseki hürrem hamamıkanuni sultan süleyman'ın eşi hürrem sultan tarafından istenmiş ve mimar sinan'a yaptırılmış hamamdır. mimar sinan'ın yaptığı en büyük hamam olma özelliğini taşır. son dönemde diziler sayesinde popülerliği artan ve merak uyandıran tarihi mekanlar arasında yerini almıştır.
sultan ahmet binbirdirek sarnıcısarnıç, büyük konstantin döneminden günümüze kadar gelen, yaşayan tarihi mekanlar arasında turistlerin en çok merak ettiklerindendir. şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmış, şu an ise turistik gezi listelerinin içinde mutlaka yer alan gizemli bir mekandır. sultanahmet'te yer alan sarnıç için, bir hafta sonu vakit ayırmak gerekir.
adalarbüyükada, heybeliada, burgazada gibi bildiğimiz takım adalar eski dönemlerde prens adaları olarak da bilinmekteydi. bunun nedeni ise bizans i̇mparatorluğu döneminde taç giymiş bir çok saray mensubu i̇stanbul'a uzak olduğu için bu adalara sürgün edilmiş ve buralarda yaşamak durumunda kalmıştır. günümüzde ise nostaljik havası, hala kullanılan faytonları ve trafiğin olmaması nedeniyle hafta sonu kaçamaklarının ilk adresleri haline gelmiştir. adalar, piknik yapmak, bisiklete binmek, nostaljiyi tatmak isteyen yerli yabancı bir çok turistin gözdesi haline gelmiştir.
adi̇le sultan sarayikandilli’de bulunan adile sultan sarayı, sultan abdülaziz tarafından 1876 yılında sarkis balyan’a yaptırılmıştır. sarayı çevreleyen koruluğa sahil yolundaki kapısından girilmektedir. saray, adile sultan tarafından ölümünden önce, 1899’da kız okulu olması isteği ile milli eğitim’e bağışlanmış, kandilli kız lisesi olarak kullanıldığı dönemde geçirdiği büyük yangın sonrasında restore edilmiştir.
ahmet afi̇f paşa yalisiyeniköy sahilinde yer alan ahmet afif paşa yalısı'nın ilk sahibi, koca reşit paşa'nın kızı ferendiz hanım'dır. muhayyeş yalısı olarak anılan yapının her katı farklı bir stile sahiptir. bir zamanlar yeşilçam filmlerine set olarak kiralanan yalıda, 80’lerin ortasından itibaren 17 yıl uzan ailesi oturmuştur. 2006’da tmsf’nin kontrolüne geçen yalıda ‘binbir gece’, ‘aşk-ı memnu’ gibi diziler çekildi. burada agatha christie'nin konuk edildiği de söyleniyor.
amcazade yalisiboğaziçi’nde anadoluhisarı’nın kuzeyinde bulunan yalı,1699 tarihinde inşa ettirilmiştir. i̇stanbul'daki en eski konut olan yalı, köprülü ailesinden sadrazam amcazade hüseyin paşa için yapılmış, orijinali çok daha büyük bir kompleks olan yalıdan günümüze divanhanesi kalmıştır. karlofça antlaşması’nın taslakları bu yalıda hazırlanmıştır.1877-1878 rus savaşı sırasında buraya yerleştirilen göçmenler nedeniyle tahrip olmuştur. yalı, şu anda restore edilmektedir.
arkeoloji̇ müzesi̇arkeoloji müzesi, 19. yüzyılın sonlarında osman hamdi bey tarafından kurulmuş ve 1891’de ziyarete açılmıştır.dört bölümden oluşan müzede, osmanlı i̇mparatorluğu sınırları içinde yer alan tüm medeniyetlere ait eserler sergilenmektedir. müze pazartesi günleri hariç her gün 09.00-19.00 saatlerinde açıktır.