müzik dinlemek – dertli sözlük
ruhun değil nefsin gıdasıdır.

bu başlık gibi diğer sanat dallarına siyah feslinin bkz yaptığı başlıklarda ironi yapıp konuyu deşmek istediğini düşünüyorum.

evet müzik ruhun değil nefsin gıdasıdır. evet nefsinde helal gıdaya ihtiyacı vardır, helal yediğin yemekten zaikanın(lezzet kuvvesinin) telezzüz etmesi gibi, müsbet müzikle helal dairede keyf edilebilir. müziğin caiz olanı vardır amma caiz olmayanı, hatta haram ve muzır olanı da vardır.

faydası nefse nefes aldırmasıdır, herkes telezzüz etmiş tatmıştır o yüzden bu kısmında tafsile girmiyorum.

menfi yanında ise; mesela dünyevi hüzünlere gark eden,
şehevani hisleri uyandıran,
isyan, anarşi, ölçüsüz hürriyet hissi veren,
batılı tasvir eden, kötü tasvirlerle veya butlanları kulağa ve dolayısıyla kalbe ve nefse ders veren, dinleten bu veche yönlendiren,
bunlar caiz görülmemiş.

bu müzik meselesi eften püften birşey değildir zira bilumum gün boyu yapılan birşey olan müzik dinlemek elbette insanlara muazzam tesir ediyor, bunun hükmü çok ehemmdir. beş vakit namaz abdestle birlikte 1 saati alırken, sadece iş ve okul yollarında dinlenilen müziklere harcanan saat 2 saatten ziyade oluyor şu zamanlarda. oturduğun yerde, yürürken, tv başında kulağına girenleri de hesaba katmalı.

rabbin bir sineği ve daha adisini misal getirmekten imtina etmezse...insanın gün içinde bu kadar hemhal olduğu bir mevzuuya karşı eften püften demek elbette olmaz. caiz değil diyen ne kadar meselenin vuzuhunu örtüyorsa bunu diyende o kadar mevzuyu örtbas eder. kuran usulü izahtır, izah eder. furkan farkettirir, tefrik eder. hakka hak batıla batıl demek..yani siyaha siyah, beyaza beyaz gri ye de gri demek elzemdir. hatta gri içindeki açıklığa ''bu aklık beyazdan'', koyuluğa da ''bu siyahtandır'' demek lazımdır. üflemek püflemekle hakikat tavazzuh etmez.