2016 amerika baskanlik secimleri – dertli sözlük
amerika, kasim ayinda 4 yilligina baskanini sececek. secimlerde geleneksel olarak, cumhuriyetciler bir aday, demokratlar bir aday cikarir. baskanlik bir-iki donemde bir aralarinda el degistirir. son baskan obama, demokratlardan ve iki donemi doldurdugu icin tekrar aday olamiyor.
once partilerde on secim yapiliyor, sonra kongre ile aday ilan ediliyor. secime ilan edilen aday ile gidiliyor. cumhuriyetciler kesiminde, donal trump on secimleri kazandi, resmen olmasa da kesin aday gibi. azimsanmayacak bir kesim icin saka gibi geliyor adamin soylemleri, ama destek de buluyor.
demokrat kesimden hillary clinton aday olacak gibi. diger aday, bernie sanders sosyal devlet olma yolunda onemli vaatleri ile, amerika gibi kapitalist bir memlekette azimsanmayacak destek bulup demokratlar icinde epey oy toplayip clinton'a yaklassa da, onu gecemedi. demokrat kesimin adayi da muhtemelen clinton olacak ve baskanlik yarisi trump ile clinton arasinda olacak eger buyuk supriz olmazsa.

bize ne amerika'nin baskanindan diyebilirsiniz. bir yonden haklisiniz. bize ne.
ote yandan, korfez savasi'nin baba bush, irak ve afganistan savaslarinin ogul bush (ikisi de cumhuriyetci) doneminde basladigini dusunursek, cok da bize ne diyemiyoruz.
ayrica ulkedeki 3 milyona yakin muslumani da cok yakindan ilgilendiriyor secimler.
demokratlar, disardan gelen gocmenlere ve muslumanlara daha ilimli yaklasmislardir genel olarak. obama'nin gecmisteki baskanligi almasinda gocmenlerin de oylarinin payi vardi. bu secimlerde de muslumanlarin buyuk cogunlugu ve gocmenler muhtemelen clinton'u destekleyecektir hem demokrat olarak, hem de trump'in karsisindaki aday olarak.