2016 amerika baskanlik secimleri – dertli sözlük
gecen ay adaylar kesinlesti, cumhuriyetciler trump'i, demokratlar clinton'i aday gosterdi.
anketlere gore clinton onde gidiyor. bir supriz olmazsa secimi alabilir. ama kasima kadar cok sey degisebilir. bu siralar aklima gelen sey, eger trump anketlerde epey geride kalacak olursa gulen meselesini ortaya surer mi diye dusunuyorum. cunku clinton'in, zamaninda, gulen taraftarlarinca kampanyasina destek aldigi biliniyor. ama bunlar, muhtemelen cumhuriyetci bircok adayin da kampanyalarina destek vermistir, yani biri digerine karsi pek kullanamayabilir bu meseleyi. trump kampanyasina dogrudan katki verdiklerini duymadim gulencilerin, yani sonucta yine de kullanabilir trump bunu. eger secim malzemesi haline donusurse, bunun birkac sonucu olabilir.

ilki, muslumanlara karsi bir onyargi vardi ama, simdi turklere karsi da bir onyargi olusabilir.
ikincisi, secim malzemesi olup o kadar gozonune cikarsa, artik amerika'da barinmasi cok zor olur gulen'in.

bazen medyada gulen okullari (charter school) ile alakali haberler cikiyordu ama unutulup gidiyorlardi. fakat eger secimle gundeme gelirse, herkesin dikkatini cekecektir muhtemelen. ve, gulen okullarinin buranin mantigina uygun olmayan bircok uygulamalari buyuk ses getirebilir. mesela ingilizce ogretmeninin turkiye'den getirilmesi, maaslarinin belli kisminin geri yoneticilere odenmesi, ayri gorunen kuruluslar arasindaki bag vs iddialari ispatlandigi takdirde, burada tutunmalari epey zor olur. yani, buranin hukumeti eger isterse, iddialar da dogruysa, gulen okullarini kapatmak icin ellerinde yeterince malzeme var gibi gorunuyor.

ama tabii son tahlilde genel olarak is cikar iliskisine ve guc dengelerine dayanir. yeterince lobi yapabilmisler ise, bunlar olmayabilir de.

bir turkun, amerikan baskanlik secimlerine ciddi bir malzeme ya da belirleyici bir etken olup olmayacagini merakla bekliyorum :)