hilmi demir – dertli sözlük
ayrıca hilmi demir istatistiklerde de eksik bilgi veriyor. 2021’de filistinliler’in yüzde 53’ü hamas’ı filistin halkını temsil etmeye ve yönetmeye en uygun siyasi güç olarak görürken “seküler” mahmud abbas yönetimi için bu oran sadece yüzde 14.

link

yazıda bahsedilen ankete göre de filistinliler’in yüzde 80’i mahmud abbas’ın istifasını istiyor. ayrıca, i̇smail heniye’nin halk desteği mahmud abbas’tan daha fazla.

hilmi demir’in seçerek yazısına aldığı bu veriler geri planda şu izlenimi oluşturmak için veriliyor: seküler el fetih vatansever, demokratik, laik ve uyuşmacı; i̇slamcı hamas ise gerici, baskıcı ve çıkarcı bir grup. halbuki filistin’de mesele bu kadar basit değil. hamas’ın “milyarlarca dolar fon” almak için saldırı başlattığını ima etmek de nasıl bir akıl tutulması, anlamak güç. bu milyarlarca dolarlık fon nereden geliyor zaten orası da ayrı bir mevzu… “seküler” yaser arafat da senelerce filistin’e yapılan bütün yardımları tek başına idare etti hakkında onlarca yolsuzluk iddiası var. yani mesele hilmi demir’in tasvir etmeye çalıştığı gibi cici sekülerler, öcü i̇slamcılar ikiliği içinde alınabilecek saflıkta değil. hamas kurulmadan önce de i̇srail filistinliler’in topraklarını gasp ediyordu ve sivilleri kadın çocuk demeden katlediyordu.

evet, hamas’ın silahlı direniş taktikleri eleştirilebilir fakat i̇srail-filistin mücadelesinin tarihi/siyasal bağlamından kopuk bir hamas eleştirisi anlamlı değil. hamas ile israil’i aynı kefeyi koyup eşitleyici bir dil kullanmak da küresel batı medyasının propagandalarından birisi, buna alet olmayı reddediyorum.