faydalı web siteleri – dertli sözlük
e-posta ile doğrulama yapmak gerektiğinde geçici e-posta adresleri çok işe yarıyor. tek kullanımlık e-posta adresi: https://temp-mail.org/tr/
kitap satın almadan önce birçok kitap satıcısından fiyat karşılaştırması yapabileceğiniz bir site: https://www.kitabinabak.com/
sadece site değil de dert haritası, olduğunu kavramamıza yardımcı olan başlıktır. faydalı web siteleri aşağıya dikkatimi çeken bir tanesini bırakıyorum.(*)(bkz:dertli sözlük)
ışık kirliliğinin yıldızları ve geceyi bizden nasıl çaldığını gösteren dünya ışık kirliliği haritası.https://www.lightpollutionmap.info
www.bilimgenc.tubitak.gov.tr

bilim genç gençlere bilimi sevdirmeyi hedefleyen ve tübitak tarafından oluşturulan bir dijital dergi. etkileşimli bilim, soru-cevap, bilim genç tv, grafik bilgi ve daha birçok başlıkla interaktif olarak içeriklere sahip sitenin ayrıca mobil uygulamaları da bulunuyor. gençler için önemli bir kaynak.

(bkz:tübitak)
www.trtarsiv.com

1968 yılında televizyon yayınına başlayan türkiye radyo televizyon kurumu'nun bunca yılda biriktirdiği tüm arşivinin dijital olarak yayınlandığı web sayfasıdır. bir zaman çizelgesi üzerinden 1968-2015 yılları arasındaki televizyon yayınlarına kolayca ulaşılabiliyor.

mesela 1919 yılındaki sultanahmet mitingi’nden 1952 yılındaki dp ve chp arasındaki gerilime, necmettin erbakan’ın enflasyon politikasından alparslan türkeş’in 1980 darbesi hakkındaki yorumlarına kadar bir dünya arşiv var.

büyük hizmet gerçekten.

(bkz:trt)
www.therefugeeproject.org

the refugee project dünyanın çeşitli ülkelerindeki mültecilere ait 1975 yılından 2016 yılına kadarki süreçte birleşmiş milletler’in verileriyle bir harita ortaya koymuş.

etkileşimli haritada 73 ülkeden dünyanın dört bir yanına dağılan mültecilere ait istatistikleri bulunuyor.

(bkz:mülteci)
roma imparatorluğu'nun dijital haritasını yapmışlar:

http://pelagios.org/maps/greco-roman/

muazzam bir çalışma. roma'ya ait şehirleri, bu şehirler arasında kullanılmış olan yolları görüntüleyebiliyorsunuz.

anadolu'daki birçok şehrin isimleri o zamanlardan gelmiş görünüyor.

mesela memleketimde eskiden sonusa diye anılan bir köy var. roma'da adı boinasa imiş.

yine fidi diye bir köy var, roma'da adı pida imiş.

sinop'un adı sinope,

amasya, amaseia :)

istanbul'da bulunan şile'nin adı da chelaita, riva'nın adı da rhebas imiş.

site üzerinde arama da yapılabiliyor.
www.keeptrack.space dünyanın yörüngesi etrafında dönen yapay uyduları ülkelere veya kullanım amaçlarına göre inceleyip hangi doğrultuda seyrettiklerini, yükseklik, hız ve benzeri detaylı bilgileri öğrenebileceğiniz sitedir.