irade terbiyesi – dertli sözlük
“mösyö girard bize bir kitap tavsiye etti ve mutlaka okumamızı söyledi. bu, aix-marseille üniversitesi rektörü jules payot’un “i̇rade terbiyesi” adlı kitabı i̇di. ertesi gün şehre inerek kitabı aldım, ihtiyar bir meşenin dibine oturarak “i̇rade terbiyesi”ni okumaya koyuldum. okudukça içimde tahassür ve nedametle karışık müphem bir acı duymaya başladım. kendi kendime, ah bu kitap on sekiz yirmi yaşlarımdayken elime geçmeliydi diyor ve geciktiğim için üzülüyordum.”

prof.dr. ali fuat başgil'in bu şekilde tanımladığı kitaptır. çok geç değil şimdi okuyabiliriz.

http://www.edebifikir.com/medya/rade-terbiyesi-jules-payot-min.pdf

edit: link kırık. küçük bir araştırma ile pdf'ini bulabilirsiniz.
kıymetli önerileri olsa da okuması zor kitap. belki çok didaktik üslup sevmediğimdendir dedim ama bir kitap grubunda 1-2 kişi hariç kitabı rahatça okuyup bitirebilen olmadı, 1 aydır sürünüyor. çeviri çok etkiliyor okuma keyfinizi, ona dikkat ederek edinmek gerek, ediz yayınevinden olanı fena sayılmaz.

kıymetli önerilerine rağmen de gereksiz diye düşündüğüm bolca analiz var, hep aynı şeyleri tekrar ediyor gibi geliyor(özellikle başlarında). 176 sayfalık kitap, kısa bir metin olarak da yazılabilirmiş hissi veriyor. eleştirdiklerine yönelik her önerisi gerçekçi de sayılmaz. yine de oturup tek seferde okuması sıksa da ara ara bölüm bölüm okunabilir belki.