bu yakıştırma, ağırlık ölçüsü olarak okkanın kullanıldığı eski devirlerden kalmadır. belki biliyorsunuz, bir okka, bugünkü ölçülerle 1283 gram tutar. okkanın dört yüzde birine, dirhem adı verilir. (şimdiki gram ile aynı birim olduğunu sanarak gram diyecek yerde dirhem denilmesi hatalıdır.) dirhem, daha ziyade hassas teraziler için kullanılan bir ölçüdür. ancak sarraflar, dirhemden daha hassas ölçümler için bir ağırlık birimi daha kullanırlar. buna çekirdek denir ki toplam, 5 santigram karşılığıdır.
eski devirlerin en kıymetli parası olan bir osmanlı altını, toplam iki dirhem ve bir çekirdek ağırlığa sahiptir. bu durumda süslenmiş kimselere, iki dirhem bir çekirdek yakıştırmasında bulunanlar, mecaz yoluyla onlara altın demiş olurlar ki bizce pek zarif bir nüktedir. iskender pala
--- iktibas ---
aynı isimli deyimlerin hikayelerinin konu edildiği kitaptan.
deyimde geçen söz konusu çekirdek; keçiboynuzu çekirdeği olup, ağırlıkları standarttır. bu sebeple şimdiki elektronik tartıları olmayan eski zaman kuyumcuları, hassas tartımlar yaparken söz konusu çekirdeği kullanagelmişlerdir. iki dirhem bir çekirdek deyimi de bu kullanım sebebiyle oluşmuştur.
i̇skender pala'nın bir kitabı.
kitabın yazar kısmını silip birine okutsan "bu iskender pala dilidir" diyecek muhtemelen. mustafa kutlu ve iskender pala'da ayrı bir hava var. yani çok basit şeyleri size çok güzel anlatabilirler.
okul hayatımda önemli bir yere sahip kitaptır.. yazara birçok yolla ulaşmaya çalıştık ama olumlu olumsuz hiçbir dönüt alamadık.. sevdiğim bir kitap ama "deyimler ve öyküleri" adlı kitaba göre boş konulardan ve görüşlerinden dolayı basit kalmış bir kitaptır.. deyimlerimizi, anlamalarını ve hikayelerini öğrenmek çok güzeldir.. bunun için başka bir alternatif: (bkz:deyimler ve öyküleri)