zaman içinde zaman – dertli sözlük
sanal dünyanın değiştirdiği algılarımızla idrak etmenin artık pek de zor olmadığı kavram. zamanı olağandan farklı tecrübe edip adeta ona içten bakma. tabi bunu zamanın dışına çıkıp bakınca anlıyorsunuz. i̇çinde olduğunuz başka zaman katmanının elverdiği ölçüde.(bkz:ne zaman geçti bir saat yahu)(bkz:zamandan ve mekandan münezzeh olan)(bkz:zaman ve mekana gömülü olmak)(bkz:an içinde an)(bkz:mekan içinde mekan)(bkz:insanın dalıp uzaklara gitmesi)(bkz:herşeyin zihinde bitmesi)(bkz:zihin felsefesi)
yıllar önce taşkın tuna okurken öğrendiğim şuydu: dünyaya 1400 ışık yılı uzaktan bakabilsek dünyada gördüğümüz asr-ı saadet dönemi olacaktı. yani zaman kavramı mutlak değil. ama zamanı sadece fizik ile de açıklamak yetmiyor. zaman, aynı zamanda ruhu da ilgilendiriyor. özellikle uykuda ve mana aleminde ruh zaman ile mekan sınırlarından kurtuluyor. mana büyüklerinin dediğine göre zamanı allah için harcarsak rabbimiz zaman içinde zaman yaratır inşaallah.
bir hastane koridorunda sevdiğiniz insanı beklerken dakikaların saate saatlerin asırlara dönüşmesi hissini hatırlatan bir söz... zaman göreceli kavramdır, bir saatte ilerleyen sadece akrep yelkovandır belki ama insanın içinde ilerleyenler çok daha farklıdır...