bir insanı kelimelerinden tanımak – dertli sözlük
iyi bir okur olmaktan kaynaklanıyor olabilir. yazarın ilgi alanları, kullandığı terimler bile kendisi hakkında ufak tefek detayları ele verir. bu bir vakit sonra öyle bir hal alır ki yazarın bahsettiği konu hakkındaki samimiyetini bile ölçmek mümkün olabilir.(*)
daha doğrusu kelime değil de üslup. mesela düzenli takip ettiğim bir sözlükte tüm mahlaslar kaldırılsa hemen herkesi doğru tahmin edebilirim. çünkü üslup bir yönüyle parmak izi gibidir.
çok kafama taktığım veya hayran olduğum bir insan ise gerçekleştirebildiğim eylem. bu seviyeye gelmek için ise sanki bir eşik var. yazdıklarıyla çok haşır neşir olup, onu okudukça, dinledikçe zamanla gerçekleşiyor. o eşiği geçtiğinizde ise neredeyse bütün bağlar çözülüyor. kolayca tahmin edebiliyorsunuz. hatta üslubunu da bir miktar taklit edebilirsiniz.aklıma i̇sra suresinden 88. ayet geldi. ''de ki: “eğer bütün ins ve cinn (toplulukları), bu kur’an'ın bir benzerini getirmek üzere toplansalar, -onların bir kısmı bir kısmına destekçi bile olsalar- onun bir benzerini getiremezler (bu imkânsızdır) .''bence insanlardaki bu özellik bu ayetle yan yana düşünüldüğünde kur'an-ın allah'ın kelamı olmasının delillerinden biridir.