amentü gemisi nasıl yürüdü – dertli sözlük
1970'li yıllarda sanat tarihçisi sezer tansuğ tarafından yapılmış üç dakikalık bir animasyon filmi. animasyon dalında türkiye'de yapılmış ilk çalışmalardan biri;

https://www.youtube.com/watch?v=px3kxxza6gi&ab_channel=emrahdnmez

--------
“vav”ların kürekler gibi yerleştirildiği bir amentü istifinde (hat) gemi önce hareket etmez; ancak hz. ali’nin gerdiği “ya hak” oku yüreği deler, yürek ah edip ağlar ve gözyaşları sel olup gemiyi hareket ettirir. senaryoda böyle bir mizansen kurgulanmıştır. amentü gemisinin yürümesi, gönlün allah aşkı ile yanmasına ve bu uğurda gözyaşı dökülmesine bağlanmış; bu bağ, her şeyin başlangıcında aşk olduğunu imgeleyen “ah mine’l-aşk!” sözünde ifadesini bulmuştur. âlemlerin yaratılma nedeni olan aşk, amentünün de bir şartı olarak sunulmuştur. i̇şin ilginç tarafı, bu sunum, hat sanatının figürleri canlandırılarak (animasyon) gerçekleştirilmiştir.
-----------
ne zamandır ara ara izliyorum hangi animasyon tekniğiyle yapıldığını hiç düşünmemiştim.
az önce izlediğimde multiplane camera nın basit bir modeliyle çekmişler gibi geldi. basit bir modeli çünkü bu animasyonda perspektif yok.
gerçi başka seçenekte yok çünkü o yıllarda animasyonlar çoğunlukla aynı şekilde yapılıyordu:
arka fon sabit. üzerine her kare için yerleştirilen şeffaf kağıtlarla -figürler asetat kalemiyle bu kağıtlara çiziliyor- pozlar oluşturuluyordu.