ön yargı – dertli sözlük
şeyler hakkındaki önbilgilerimize verilen isim. anlamında bir olumsuzlama olsada her bir insan tekinde bulunur. ve kötü değil faydalıdır. sadece alışılan anlam olumsuzlaması kelimeye karşı soğuk davranmamıza neden olur.

önemli olan ön yargılı olmak değil, ön yargıların nelerden teşekkül ettiğidir. ki hayatımızın her aşamasında karşılaştığımız her şeye hafızamızdaki bilgilerle bilinçli ve bilinçsiz bir karşılaştırma ile değerlendirme de bulunuruz. işte hafızadaki hal-i hazırda bulunan bilgilere, yani yeni bilginin değerini biçtiğimiz bilgiye ön bilgi/ön yargı denir.
sanıldığının aksine aslında doğru kullanıldığında insan için çok işlevsel olan bilişsel kalıplardır. örneğin; gece geç vakit eve dönüyorsunuz ve karşınızdan bir adam size doğru geliyor. durumun tehlikeli olup olmadığına karar vermek için ne yapacaksınız? ön yargılarınızı kullanacaksınız.
en kötü yanı da şu ki insanlar arasında yapılınca çok acımasızca oluyor. doğulu veya doğulu olmayan şeklinde yapılan ön yargılar gibi.memleketi öğrenince çok ağır bir şekilde tavır değiştiren insanlar var çünkü. tanımaktan ziyade genele göre yargı yapıp tavrını ona göre belirtiyor.
en büyük ön yargı bir bebeğin dünyaya geldiğinde ağlamasıdır. ve hayat onu hiç de şaşırtmaz.