pozitif ayrımcılık – dertli sözlük
referandumda oylanan birinci madde. ve çoğumuz evet dedik. kısaca ayvayı yedik. çünkü madde her ne kadar masum gözükse de uygulamada feci sonuçları olacak.
ayrımcılığın pozitifi negatifi olmaz diyenler vardır fakat ayrımcılık gibi görünen şey fırsat eşitliğini sağlamak adına yapılıyor esasında,daha doğrusu yapılmalı.
misal engelliler için bazı şeyler yapılabilir,sınavlarda ayrı kontenjan gibi,en basitinden ele alalım o insanlar bizim kadar rahat bir şekilde hazırlanamayabiliyor o sınavlara,bizim için erken kalkıp dershaneye okula gitmek belki sorun yada en fazla otobüste gidiyosak ayakta kalmak vesaire ama o insanların bizim ayakta gitmekten şikayet ettiğimiz otobüse binmeleri bile büyük bir sıkıntı, zorluk. ve ya herhangi bir işveren onların işe alınma zorunluluğu olmadan işe kabul etmeyeceği durumdalar.
kadın erkek eşitliğini savunan bir insan gözüyle bakınca da mesela bazı makamlara hep erkekler egemen olmuş,misal kaymakamlık,bugüne kadar olmuş olan eşitsizliği yoketmek adına geçici bir ayrımcılık gibi görünen uygulama yapılabilir.gibi şeyler.