entelektüel – dertli sözlük
intellect kökünden gelir ingilizce akıl demektir.
intellectual ise ,bilim,teknik ve kültürün değişik dallarında özel eğitim almış kimse; aydındır.
herkesin bir entelektüel tanımı var.
bu da ibrahim paşalı tanımı.

--- iktibas ---

entelektüel, her zaman medeniyetten bahseder, ama ilginçtir ki medeni bir üslupla konuşamaz, yazamaz, insanları 'aşağı'lamadan, insanların seviyesini 'yukarı'layamaz. yukarı taşıyamaz. hümanisttir, ama dertleşemez. "kusura bakmayın, bunları benim aklım almıyor" diyerek, sorularını paylaşarak medeni bir tartışma ortamı oluşturmaz. kendisine kimse saldırmasa da, kendisi savaş başlatmayı tercih eder... mitinglerde "savaşa hayır" pankartı taşısa da.

--- iktibas ---
en önemli sorunu; sıradan halk ile arasındaki bilgi ve akıl farkının artmasından dolayı halkın düzeyine uygun bir anlatım kullanmamasıdır. kısaca bu insanlar, halkın seviyesine inemiyor. ve böylece halk ile entelektüeller arasında bir iletişim kopukluğu oluşuyor. bunun sonucunda entelektüeller ne kadar çabalasa dahi halka kendilerini anlatmakta başarısız oluyorlar. iyi bir entelektüelin seçtiği sözcükler, cümlelerinin uzunluğu ve karmaşıklığı başta olmak üzere konuların en temelinden, en başından anlatmak ve gerekli ayrıntıları vermek biçiminde iyi bir iletişim tarzına sahip olması gerekiyor.
aydın manasına gelir. intellectual. intelligent. zihni olanla ilişkili manalarında. bizim aydınımızla alakalı ahmet selimin yazısından bir alıntı yapacağım:

"bizde aydın demek, kavga eden adam demek! kaleminden kan damlayacak, ağzından alev çıkacak! görevi insanın içini ruhunu karartmak, ama adı “aydın”. hakikat sevgisi ve saygısı diye bir şeyi hiç tanımamış, hakikatle hiçbir ilgisi yok."

yazının tamamı kavga ve sevgi üzerine: (http://www.zaman.com/kavga-degil-sevgi/2011001.html)