bir haçlının hatıraları – dertli sözlük
1248-1254 yılları arasında geçen yedinci haçlı seferi’ni anlatan kitaptır. kitabın müellifi jean de joinville fransa kralı st. louis’ye hitaben eserini kaleme alıyor. kitabın ilk bölümlerinde st. louis’nin faziletlerinden bahsederken diğer bölümünde bizzat katıldığı yedinci haçlı seferi’ni başından sonuna kadar aktarıyor.

kitaptan öğrendiğim ilginç bir bilgi var: haçlı seferlerinin “haçlı” adını almasının sebebi sefere öncülük eden liderin eline “haç” almasıymış. yani o dönem kralın haçı eline aldığı görülürse “aha sefere çıkıyoruz” diye hazırlıklara başlıyorlar.

joinville tatlı bir üslupla hatıralarını yazmış. yaşlılık döneminde kitabı kaleme aldığı için bazı olayların heyecanı kaybolmuş, kitabı okurken bu fark ediliyor. ancak yine de aktardığı hatıralar oldukça güçlü ve tarihi belge niteliğinde. hele ki mısır’da bozguna uğramaları ve kralın müslümanlara esir düşmesi hadiseleri sanki bir film senaryosu gibi.

kitabın bir diğer ilginç noktası ise haçlılarla moğolların ilişkileri. haçlılar sefere çıktıktan sonra kıbrıs’ta mola veriyorlar ve burada moğolların elçileriyle görüşüyorlar. i̇lginç bir detay, fransa kralı moğolların hristiyanlığı kabul ettikleri söylentisine inanıyor. öyle ki sefere destek vermelerini büyük bir umutla bekliyor ve talep ediyor elçilerden. hatta avrupalıların tahayyülünde müslüman türklerin hemen ötesinde bir hristiyan devletin var olduğu ve rahip john isminde bir kralın olduğu şeklinde acayip bir efsane var. hatta haçlı seferlerine halkı teşvik etmek için bu efsane sıkça kullanılıyor.

velhasıl bir haçlının hatıraları kitabı haçlı seferlerinden birine yakından şahitlik etmek isteyenler için değerli bir kaynak. bu topraklarda yaşayan ve geleceğe dair bir ideali olan her müslümanın ise muhakkak okuması gereken bir eser. haçlı seferleri bitmedi, savaş daima devam ediyor.