gündemimizde ne var? – dertli sözlük
dünya üzerinde olaylar çok hızlı değişiyor. bir gün öncesinde konuşulan olaylar ertesi güne yerini başka gelişmelere bırakıyor. savaşlar, ekonomik sıkıntılar, cinayetler, kavgalar derken insanın zihin ve gönül dünyası yoğun bir gündemin altında kalıyor. peki olması gereken bu mudur ve dertli sözlük yazarlarının gündeminde neler var?

dertli sözlük seçkisi mayıs ayı konusu olarak belirlediğimiz başlığa bugünden itibaren nisan ayının sonuna kadar tanımlarınızı girebilirsiniz.

kola gele.
gündemimi kitaplarım belirler. o ay içinde hangi kitabı okuyorsam o kitabı gündemim haline getiriyorum. böylece faydalı bir gündem oluşmuş oluyor.

gündemden tamamen kopmak lazım. kendi gündemimizi oluşturmamız gerekir. dertli sözlük de bu konuda iyi fikir veriyor. sözlüğün kendine ait gündemi bu konuda size yardımcı olabilir. dolayısıyla yapay gündemlerle meşgul olmaktansa kendi kalıcı gündemimizi oluşturabiliriz.
son zamanlarda gündemimde olan konu yaptığım işleri ne için yaptığımı sorgulamak oldu. kendimi kandırmadan bunları maddi bir kazanım için mi yoksa manevi bir kazanım için mi yapıyorum sorusunu sormak ve cevaplarını aramak bir öze ulaşmak gündemimi genişçe kapladı. buradan davranışlarımın gidişatını kontrol etmeye, yamuklukları düzeltmeye kendime ve çevreme faydalı olma niyetiyle bakmaya başladım. (*)

bir diğer gündemimde sözlüğün bu ay içinde 12 yaşını doldurması. (*) güzel bir etkinlik olsa diyorum ama nasıl? (*)
gündemimde ne var neyi takip ediyorum diye düşününce aklıma ilk savaşlar geldi. bir ay önce ilk başladığında ukrayna haberlerine çok bakıyordum. kudüsteki olaylar da ramazanda daha çok gündeme geliyor, bu günlerde olduğu gibi. filistinli yakın arkadaşıma olaylar varmış ailen iyi mi diye sorduğumda 'bunlar sadece şimdi olmuyor ki yılın her günü böyle' dedi bazı şeyler de anlattı. o zaman anladım ki sadece gündemde ne varsa ona odaklanıyoruz. gündemimde ikinci sıradaki şey de ekonomi. otobüse, dolmuşa, benzine, fotokopiye... gelen zamlara bakıyorum. aslında şuan gündemimin en başında ramazan olmalıydı. günde kaç sayfa okursam kadir gecesine hatim yetişir diye düşünürken bir yandan da sınıf geçmek için sınavlardan kaç alacağımı hesaplıyorum. gündem yoğun insanın kalbini ve zihnini yoruyor. bazen dinlenmek istediğimde özellikle sınavdan çıkınca telefona hiç bakmıyorum. birkaç saat her şey yolundaymış gibi bahçedeki çiçeklere kedilere bakmak, gökyüzünü izlemek iyi geliyor. bence gündemi çok takip etmek de çok uzak kalmak da iyi değil, ortasını bulmak lazım.