su çatlağını buldu – dertli sözlük
hrant dink'in anlattığı insanı başka alemlere götüren bir hikaye

kendisinden dinlemek için video


"sivas'ın bir kazasından bir amca beni aradı. 'oğul seni aradık seni bulduk. burada bir tane yaşlı kadın var heral sizdendir bu. allah'ın rahmetine kavuştu. bir yakının bulursanız gelip alsınlar ya da biz burada namazımızı kılıp gömeceğiz' dedi. peki dedim amca ararım. verdi adını beatris hanım diye biri 70 yaşında fransa'dan gezmeye gitmiş oraya.

aradım 10 dakika içinde buldum. biz birbirimizi biliriz çok azız çünkü. gittim dükkanlarına, adını verdim 'böyle birini tanır mısınız' dedim. bir kadın döndü 'benim anamdır' dedi. valla böyle böyle, 'anan nerede?' dedim. dedi 'abi fransa'da yaşar'. hiç mi gelmez buralara? 'o senede üç dört kez türkiye'ye gelir ama i̇stanbul'a ya uğrar ya uğramaz. kalkar köyüne gider. terk ettiğimiz köyüne gider' dedi.

anlattım, kalktı gitti. ertesi gün bana bir telefon açtı. bulmuş, tespit etmiş anasını. peki, getirecek misin naaşı dedim. 'ben getireceğim de burada bir amca var' dedi ağlamaya başladı. ver amcayı dedim. 'amca niye ağlatıyorsun' dedim. 'oğlum bir şey demedim. dedim ki, kızım anandır, malındır ama bana sorarsan bırak kalsın burada gömülsün. su çatlağını buldu' dedi.

ben döküldüm. orada döküldüm, anadolu insanının bu deyişinden döküldüm. bu algılamadan döküldüm. evet su çatlağını bulmuştu.

doğrudur, hakikatten ermenilerin bu ülkede gözü var. bu topraklarda gözü var. o zaman yazdığımı şimdi size de tekrarlıyayım. tam o sıralarda sayın cumhurbaşkanı demirel; 'ermenilere 3 çakıl taş bile vermeyiz' diye bir laf etmişti.

ben de bu kadının öyküsünü yazmıştım. ve demiştim ki; evet, biz ermenilerin bu topraklarda gözümüz var. var çünkü; kökümüz burada. ama merak etmeyin bu toprakları alıp gitmek için değil, bu toprakların gelip dibine girmek için..."