onca yoksulluk varken – dertli sözlük
romain gary'nin emile ajar‎ takma adıyla yazdığı roman.
fransa’da eski bir hayat kadını; hayat kadınlarının çocuk doğurmasının, doğurduysa çocuğu büyütmesinin yasak olduğu bir dönemde, bu kadınların çocuklarına bakarak yaşamını sürdürüyor. i̇çlerinden momo adında bir müslüman çocukla daha farklı bir ilişkileri oluyor. momo tarafından anlatılıyor bu ilişki de.
genelde çok olumlu yorumlandığını gördüğüm ama benim için çok da dokunaklı olmayan ortalama bir roman. zaman kaybı da demem ama. momo sanatlı konuşabilen bir filozof edasıyla karizmatik laflar ediyor arada. o konumdaki bir çocuğun dünyasını yansıtabilme konudusunda da başarılı. fakat çok büyütülecek gibi değil sanki, bilemedim.
filmi var netflix’te 2020 yapımı. başladım ama devamını getiremedim. kitaptan o kadar farklı başladı ki kitabın uyarlaması değil, kitaptan esinlenilmiş bir film daha çok. kitaba dair olumlu sayılabilecek anılarımı bozacak gibi duruyordu.(*)
bir de 1977 yapımı madame rosa olarak yayımlanmış la vie devant soi var. henüz izleme fırsatım olmadı ama bu çoğunlukla takdir toplamış, bundan ümitliyim.