dren – dertli sözlük
ameliyatlardan sonra vücut boşluğunda biriken; kan, iltihap gibi sıvıları boşaltmak, aynı zamanda iç kanama olup olmadığını kontrol etmek için kullanılan ince şeffaf boru ve ucundaki poşet ikilisi swh

sözlük şimdi şöyle bir durum var. dreni çıkarıyorlar. benim safra kesesi ameliyatı sonrası bir gün kalmıştı, ertesi gün sabahtan karnımdan çıkardılar. çıkarırken tam acı diyemem ama bir yanma hissi oluşuyor.

peki kafamı en çok kurcalayan husus:

sözlük, laparoskopide karnıma üç delik açtılar, birde dren için açmışlar etti size dört. üçü doğal olarak dikiş atılmış halde ama bu drende dikiş mikiş yok. doktora, hemşireye, ameliyat olmuş kişilere soruyorum sanki ilk kez sorarmış gibi hepsi dikiş atılmadığını söylüyor. yahu karnımda bir delik var delik. şimdi pansumanlı. on gün sonra dikişler çıkarılacak peki o zamana kadar dren deliği kapanacak mı?

vallahi ameliyat yerleri değil sadece bu dren yeri benim canımı yakıyor hem de beni korkutuyor. gülemiyorum, öksüremiyorum, yatamıyorum, yatınca da doğrulamıyorum yahu

neyse endişe doruklarda ama göreceğiz bakalım süreç nasıl işleyecek. i̇nşallah kolaylıkla iyileşirim de buraya ''korkulacak bir şey yokmuş sözlükcüğüm'' yazarım :)
sozlugun cevabi: gecmis olsun oncelikle. cerrah degilim ama, tahmin yuruterek; laparoskopi cihazinin girecegi delik ile drenin girecegi deligin boyutu ayni degildir. ilkini en az kalem kalinliginda dusunursen, ikincisi en fazla serum hortumu kadardir diye dusunuyorum. deligin capi kucuk olunca, geri cekildiginde etrafindaki dokularin basisindan dolayi kapaniyordur, ve dikise gerek kalmiyordur diye dusunuyorum. gecmis olsun tekrardan.
#494844 no'lu entry e hitaben:

-korkulacak bir şey yokmuş sözlükcüğüm :))

ameliyat sonrası 5. - 6. gün gibi tamamen kapandı. hatta pansumanı yapan hemşire, ''daha çabuk iyileşmesi için istersen burayı kapatmayalım'' bile dedi ama ben kendisine haklı sebeplerle gıcık olduğum ve sırf muhalefet olmak istediğimden ''kapatalım'' dedim orası ayrı mesele :))

nitekim 10 gün duran dikişler alınarak pansuman süreci de bitti ve çok şükür daha da hızlı bir iyileşme süreci başladı.