para için yaşamak – dertli sözlük
para gibi derdim olmasa yaptığım işi hemen kesinlikle hemen bırakırdım.
diğer taraftan insan kalben ve fikren mutabık kaldığı, yaparken mutlu olduğu bir işi yapıyorsa bunu yaparken de para kazanıyorsa; tabi ki de yaptığı bu işi terk etmemeyi tercih eder böyle bir soru karşısında.
ben içinde bulunduğum çelişik mücadelemi şöyle özetlemeye çalışayım; istemediğim bir işi para kazanmak için yapıyorum yapmak zorundayım, ama bu işi yaparken kalben ve fikren yapmak istediğim iş için mücadelemi sürdürüyorum. dolayısıyla tutarsızlıktan bir nebze olsun kurtardım diye mutlu oluyorum.
#494880 burada ki soruya dair fikrim ise şöyle. para fonksiyonunu denklemden çıkarınca ne yapacağını bilemiyorsa insan; para fonksiyonu devredeyken de ne yapacağını bilemiyordur. dolayısıyla daha fazla okumalar yapmalı kalbini keşif için yolculuklara çıkmalıdır. bu süreç içerisinde de gaye para olmadığı için, parasız durmaktansa imkan varsa "paralanmak" ve müstakbel kalbi keşif yolculuğu için birikim yapmak daha mantıki duruyor. ama bazen keşif yolculuğu bedel ödemeyi gerektirebilir :)
para için yaşamaktan ziyade, çoğumuz yaşamak için para kazanıyoruz. neticede en temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için bile paraya ihtiyaç duyduğumuz bariz. bunda aşırıya kaçıp hırsa dönüştürenler çoğunlukta gibi görünüyor. öyle ya, içimizde nefis varken hep daha fazlasını istiyoruz.
insanların işlerini yaparken kendilerine has sebepleri vardır. 'yapılan iş'ten kasıt bir meslekse, kimi yalnızca para kazanmak için yapar, kimi manevi bir doyum alır. sözgelimi bir öğretmen, istese de yalnızca para için çalışamaz fikrimce.
para kazanmak dediğimiz şey, bir avuç kağıt parçasından ibaret aslında. mesele, kazandığımız parayla ne yapmayı hedeflediğimizde. yalnız dünyevi doyumlar için para kazanılıyorsa, o kişinin gayesi zaten nefsine kölelik olmuştur farkına varmadan. para kazanma amacı olmasa da zevk peşinde olacaktır.
bir meslek icra ederken, para kazanırken veya herhangi bir şeyle meşgul olurken 'ne için yapıyorum?' sorusunu sıklıkla kendine sormalı ve amellerini niyetlerine göre şekillendirmeli insan. diye düşünüyorum nacizane :).
para gibi bir derdiniz olmasaydı şayet halen yapmış olduğunuz işi sürdürmeye devam eder miydiniz? (şahsen ben direk bırakırdım)

"evet ederdim." diyen bir insan o işte neyi elde etmiştir ki maddi getirisi olmamasına rağmen o işi yapmayı ısrarla sürdürüyordur?

"hayır, etmezdim." diyorsanız işte geçireceğiniz bu vakte nasıl bir anlam katardınız? (bilmiyorum)

para gibi bir derdiniz yoksa hayatınıza nasıl anlam katıyorsunuz?

para fonksiyonunu denklemden çıkardığınızda ne yapacağınızı bilemiyorsanız bu durum para için yaşadığınız anlamına mı gelir?

cevap evetse para için yaşadığım sonucuna ulaşacağım. o yüzden merak edip soruyorum.