okuduğun kitabı unutmak – dertli sözlük
belki yirmi yıl önce tarifini okuduğunuz, sadece bir kere yeme şansı bulduğunuz etli bir yemeği düşünün. tarifi şuan elinize geçti ama siz ne yemeğin adını ne de tadını hatırlıyorsunuz. size göre o yemek sizin bünyenizden ayrıldıktan sonra en ufak eseri bile kalmadı. bu durumda o yemek için israf denebilir mi, elbette hayır. o yemeğin sizin bugünkü halinize kavuşmanızda etkisi oldu. sadece fiziksel bir şeyden bahsetmiyorum. mesela etini yediğiniz hayvanın huylarından pay aldınız. yemekteki domatesin yetiştiği ağaçtan da pekala. yani o yemek tümüyle sizin dna'nıza işledi. belki evlendiniz ve şuan çocuğunuzun ahlakında bile o yemeğin eserleri var. kısaca söylemek gerekirse herhangi bir şeyi sizin unutmanız onun üzerinizdeki tesirinin kaybolduğu anlamına gelmez. bugün sizin "ben" dediğiniz şeyin var olmasında tüm kainatın az veya çok tesiri var. sizin unutmanız tüm hayat perdenizde ufacık bir detay sadece. o yüzden nasıl olsa unutacağım ciddiyetsizliği size birçok şeyi kaybettirebilir. dikkatli olmak lazım.
okunan bir kitaptaki herhangi bir bölümün hatırlanamaması herkesçe bilinen ve sık rastlanılan bir durum.
peki okuduğunuz bir kitabı, okuduğunuzu tamamen unutmuş olmak normal bir hadise mi merak ediyorum.

bu akşam elime bir kitap aldım ve şöyle bir içinde gezineyim dedim. sonra baktım ki sayfa kenarlarına aldığım bir takım notlar var. kitabın başından sonuna dek peyderpey altı çizili cümleler var. ama ne kadar düşünürsem düşüneyim bu kitabı okuduğumu hatırlayamadım.
acep bu kitabı gerçekten okumuş sayılıyor muyum? bence sayılmaz gibi. çünkü ne hayatıma ne de zihnime nakşolmamış bir eseri okuduğumu söyleyemem.
sonuç olarak bu esere verdiğim vakti israf olarak nitelendirmekten kendimi alamıyorum.
(bkz:kitap okumanın zararları)