ayasofya nın açılışının beklenen etkiyi göstermemesi – dertli sözlük
üstad sezai karakoç ayasofya ile ilgili olarak vakti zamanında birçok yazı kaleme almış. içlerinden kısa bir pasaj: "batı karşısında i̇slam âlemi olarak tam bağımsız olduğumuz gün ya da en azından bu bağımsızlığın şuuruna vardığımız gün, kendimizi batıdan bağımsız hissettiğimiz gün, ayasofya yeniden cami olacaktır."

üstad necip fazıl ise benzer şekilde... "allah tarafından mühürlenmiş kalplerin kapısını mühürlediği ayasofya, yine aynı şekilde mühürlemeye yeltenip hiçbir şey yapamadığı, günden güne kabaran akınını durduramadığı ve çığlaşacağı günü dehşetle beklediği mukaddesatçı türk gençliğinin kalbine eş açılacak."

bunun gibi onlarca yazardan onlarca metin okunabilir. ben şahsen ayasofya'nın açılışının öncesiyle sonrası arasında bir fark göremiyorum. ne tüm yanlışlıklar bir bir düzeltilirken adeta umut ışığı hükmünde bir sembol ne de yeniden fetih sancağının dikildiği bir burç...

ben mi yanlış düşünüyorum acaba?.. siz ne dersiniz...
işin kıymeti bazen sureta çokluğuyla, bazen kıymeten çokluğuyladır.
ehli hakikat basiret ve ferasetle hakikatı görür haber verirler. fakat suretini bazen kesretle bazen keyfiyetle anlatırlar.

çünkü allahımızın ihtişamlı işleri sureten bazı bazıdır. mesela;

filiz, fidan ve ağaç, meyve, bahçe gibi harikalar toprak üstünde, göz önünde, herkesin görebileceği suretle gerçekleşir.

fakat tohum, çürümesi, çatlaması, taşı ve arzı yaracak cehd etmesi, yer altında yemiş vermesi gibi harikuladelikler ise, göz önünde değil, toprak altında , aynı harikalıkta fakat mahvi ve suri nazarlara perdeli olarak gerçekleşir.

ehlihakikat ise hakikati görüyorlar, harikaları anlatıyorlar. fakat suri bakan toprak altındaki keyfiyetli işleri göremiyor. yahut bazende toprak altında arayan, üstündeki hadrayı göremiyor.

fesubhanallah.
ne acele mübarek. şükir ki açıldı. açıldığı ilk günden bu yana biraz dine diyanete yakın olanlarda ismi anılınca bir tebessüm bir sevinç gördüm. naçizane şu an bu satırları yazarken gülümsüyorum. umuyoruz ki o olumlu değişimler olsun ancak o beklenilen şey o kadar kolay değil. hiç öyle olmamış ki. bunların hepsi bir süreç nasipte varmak da var nesiller boyu varamamak da. bu bir adım sadece.