daha fazla kumkurdu – dertli sözlük
kumkurdu serisinin ikinci kitabı. karikatürlerde, mekanda herhangi bir değişiklik olmuyor aynı tarz ve metodta hikaye ilerlemeye devam ediyor. sadece konular ağırlık kazanıyor. misal ölüm konusu işleniyor. bir çocuğa aktarmak için zor bir konu çocuk edebiyatının en sık kullandığı hayvansal bir benzetme ile açıklıyor.

kitapta ölüm bir kuğu olarak betimlenmiş. kumkurdu onun için "hiç koştuğunu görmedim ama yıldırımdan daha hızlı. işte, ölüm bu..."

birkaç alıntı;

"yalnızca neşeli anıların kaldığını bir düşünsene dedi. belki o zaman hüzün denen şeyin ne olduğunu hiç bilemeyecektim dedi" kumkurdu.

kumkurdu yavaşça gözlerini kırpıştırdı. "uygun anı bekliyorum dedim her şeyin gerçekleştiği o küçük, küçük anı...geçmiş zaman ile gelecek zaman arasındaki o küçük anı..."

"püsküllü sivrisinek en yumuşak kalpli sivrisinek" (*)

birinin dost mu düşman mı olduğu nasıl anlaşılır? diye sordu kumkurdu'na. "şey yemek gibi" dedi kumkurdu. "tadına bakmak gerek" "olmaz ki" dedi zackarina "insanların tadına bakilmaz ki." "öyle ama gözlerinin içine bakabilirsin" dedi kumkurdu. "o zaman her şey anlaşılır."