kitap listesi paylaşmak – dertli sözlük
bugün bir yerde gördüm: “artık listelerinize kulak asmayacağım, tavsiye ettiğiniz hangi kitaba başlasam oku oku bitmedi” demiş biri. bir kitabı neden tavsiye ettiğini belirtmeyen hiçbir listeyi kaale almıyorum bu yüzden işte. yaz kardeşim, ne listesi bu; edebi, sanatsal, dini, ahlaki, siyasi, uzun, kısa :d neden sevdin, neden tavsiye ediyorsun? ben de ona göre okuyayım.
okuyanın akılfikir filtreleri, sosyokültürel konumu hayati önem arz ettiğinden, ben asla yapmadım, yapmam. en iyi ihtimalle beyne beynedir karşıdakine zarar veya fayda ihtimali. bu yüzden kumar olur, kumar haramdır, hususan insanların mana dünyaları ile kumar küllen zarardır vebaldir. bh benim kanaatim. sokratın aynı tehlikeden dolayı kitap telif etmediği meşhurdur.
film listesi paylaşmak durumundan pekte farklı olmayan iştir.
herkes kendi anlam dünyasına uygun kitabı, filmi içeriği çarpa çarpa da olsa bulmalı, bulmayı deneyimlemeli.
"haydi bana bir film öner" diyen bir insan profili var anlık bir heyecanla kendisine bir şeyler katmak isteyen. ama başkasına bel bağlayarak bunu gerçekleştirmek ne kadar sağlıklı?

canım istiyorsa "bak buna bakabilirsin" derim. bir iki film de önerilir ama "bana bir liste ver" hoş bir istek değil. kırmıyorum da, benim de çelişkim bu..