paris sendromu – dertli sözlük
ilk kez 1986 yılında japon profesör hiroki ota tarafından tanımlanan psikolojik bir rahatsızlık. özellikle japon turistlerin, masalsı bir şehir olarak hayal ettikleri paris'e gelip umduklarını bulamamaları karşısında yaşadıkları ruhsal bunalım olarak tanımlanıyor. sokaklarında farelerin cirit attığı 2023 haziran'ına ait görüntüleri gördükten sonra müstakbel japon hastaların yaşayacağı travmanın boyutu tahmin etmek zor olmasa gerek. fakat her şeye rağmen paris'in hâlâ avrupa'nın en güçlü turistik metropollerinden biri olmasını anlayamıyorum.
"zamanında napolyon bonapart paris'i yeniden kurarken, önce yuvarlak meydanlar çiziyor. onları birleştiren geniş bulvarlar ekliyor ve iki tarafına da altı katlı apartmanlar yerleştiriyor. kendisi topçu subayı olduğu için stratejisi şöyle: yuvarlak meydanlara top bataryalarını yerleştiriyor, muhtemel bir halk ayaklanması durumunda toplar halkın üzerine ateşlendikleri zaman ayaklananların kaçacakları yer yok.

işte bu paris'i, kendisine aydın diyen türk budalaları 'şehir' zannediyor. bir zaman sonra insanlar en yakınlarındaki hazineleri görmeyip başka yerlerdeki şeyleri görmeye çalışır hale gelmişler. tabii aptallık, insanın burnunun ucundan ötesini görmemesi demektir, değil mi? yani o da insanlıkta en yaygın olan hastalıktır ve bulaşıcıdır."

(bkz:turgut cansever)

(bkz:kubbeyi yere koymamak)