yapay zekayı yeniden tasarlamak – dertli sözlük
daron acemoğlu'nun yapay zekayı yeniden tasarlamak isimli makalesiyle açılış yaptığı ve farklı alanda 11 uzmanın cevap ve eleştiri niteliğinde yazdığı makalelerin toplamından oluşan efil yayınevi'nden çıkan eser.
acemoğlu yapay zekayı iktisat ve demokrasi denklemine dahil ederek açıklıyor.
"otomasyon eşitsizliğe hizmet etmiştir" teorisi işçi hakları, asgari ücret ve istihdam alanlarına yöneliyor. acemoğlu yapay zekanın insanları gereksiz hale getirmeyeceğini ama işçi haklarına daha fazla yönelinmesi gerektiğini açıklıyor.

makaleye yanıt niteliğinde yazılan pandemi gerekli reformları teşvik etmiştir makalesi en beğendiğim makale oldu. yapay zeka ile gelişen robotların birçok iş gücüne müdahale ettiğini ve kadınların bunlardan ayrılması gerektiğini böylelikle she-cession (*) terimin ortaya çıktığını detayları ve örnekleriyle açıklıyor.

aaroun benanav'ın yazdığı teknoloji odaklı çözümler etkili olmayacaktır ekonomik açıdan en bilgilendirici cevap. benanav istihdam ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin yeniden düzenlenmesi gerektiğine vurgu yapıyor. yapay zeka ile yaşanan sorunlara şu yorumu yapıyor: "bugün yaşadığımız krizin sebebi birim büyüme başına düşen yeni işlerle otomasyon kaynaklı bir azalma değildir, büyüme odaklı ekonomimizin daha yavaş büyüyerek daha az iş oluşturması."

bir başka yazıda yapay zekanın gelişmesiyle algoritmik baskı, algoritmik sömürgecilik ve algoritmik mülksüzleştirme isimli 3 yeni tehlikenin olduğu açıklanıyor. algoritmik sömürgecilik, insanları otomatik makineler gibi görüp haklarını ve güvencelerini elinden alması veya engellemesi üzerine kurulu.

yapay zeka alanında özellikle teknoloji ve iktisadın kesişimi olarak özenle hazırlanmış güzel bir eser.