defterdar sarı mehmed paşa – dertli sözlük
1650'lerde istanbul'da dünyaya gelip 1717'de idam edilen osmanlı devlet adamı. farklı tarihlerde yedi defa defterdarlık makamına getirildiğinden bu lakapla anılmaktadır. bakkalzade olarak da bilinir, babası bakkaldır.

yaklaşık 50 yıl devlet kademelerinde üst düzey görevlerde (divan üyeliği, valilik, beylerbeyliği) bulunan mehmed paşa’nın zübde-i vekāyiât isimli bir tarih kitabı ve nesâyihü’l-vüzerâ ve’l-ümerâ isminde siyasetname türünde bir eseri vardır. nesâyihü’l-vüzerâ ve’l ümerâ devlet adamlarına öğütler vermek maksadıyla yazılmıştır. bu eseri, 17-18. yüzyıl osmanlı devlet düzeninin aksaklıklarını tespit eden kıymetli bir çalışmadır.

gariptir ki, nesayihü'l vüzera 1960'lara kadar türkiye'de bilinmiyordu. dönemin kültür bakanlığı'nın gayretleriyle ancak 1969'da günümüz türkçesi'ne çevrilerek neşredilir. halbuki princeton üniversitesi'nden amerikalı tarihçi walter livingston wright 1935'te eserin ingilizce çevirisini ve tahlilini yapıp ottoman statecraft isminde bir kitap olarak yayınlamıştı. 30-35 sene gecikmeli olarak da bizim memlekete gelmiş oldu. maalesef bizim aydın takımının burun kıvırdığı osmanlı düşünce geleneği batı'da çok daha fazla ciddiye alınıp çalışılıyor. self-oryantalizmin sonuçları...