parçalanma – dertli sözlük
chinua achebe'nin sömrüge altına giren afrika'da sürecin nasıl ilerlediğini ve toplumun buna nasıl tepkiler verdiğini çarpıcı betimlemeleriyle anlatan afrika üçlemesinin ilk kitabı.

batı afrika kırsalında ailesiyle birlikte yaşayan, çalışkan, lider ve güreşte yeneni olmayan okonkwo'nun gözlerinden okuruz afrika'yı ve çok entresan olan adetlerini. geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan ve bunları devam ettiren okonkwo karıştığı bir olaydan dolayı kabilesinden uzaklaşması gerekir ve aynı dönem bir beyaz adam gelir ve toplumsal değişim başlar. hıristiyan adetlerinin halk arasında yavaş yavaş yaygınlık kazanmasıyla sömürge çağının başlaması okonkwo ile beyaz adamlar arasında mücadelenin de başlaması demektir.

kitap ilk sayfalarda yoğunlukla kabilenin adetlerine ve okonkwo'nun iç dünyasına değiniyor. bunun sebebinin halkın ilk önce duyarsız davranıp sonrasında daha rahat olması nedeniyle kabul ettiği hıristıyan adetleri arasındaki farkı görebilmemiz için olduğunu anlıyoruz sayfalar ilerledikçe. bunun sömürge tarihini başlattığını aynı zamanda.

üç bölümden oluşan serinin bu ilk kitabında parçalanmanın başladığı zaman durmadığını, hurafelerle yaşayan, ilim ve gerçek inançtan uzak kalmanın nasıl bir sömürüyü beraberinde getirdiğini okuyoruz.

kurgusu ve dili itibariyle kolay okunan bir kitap. derin ve duygusal bir anlatımı yok. gerçekleri edebi kaygılar gütmeden aktarmış yazar.