süleymaniye camii – dertli sözlük
üsküdar-haliç hattına bindiğindiğinizde ne kadar doğru bir yere konumlandırıldığını tekrar anladığınız muhteşem eser. her açıdan her saatte bütün güzelliğiyle karşınızda duruyor. tabi süleymaniye camiinde çalışan tanıdığınız insanlar varsa i̇stanbul'u izlemek açısından da ne kadar çok gizli köşesi olduğunu da anlarsınız. bir makalede süleymaniye' nin yapılış tekniği açısından sinan için bir adım geriye gidiş olduğunu okumuştum ama camiyi tarihi yarım adadaki duruşu ile birlikte değerlendirdiğimiz de yapılış tekniğinin bilinçli bir tercih olduğunu görüyorsunuz diyebilirim. aynı makalede selimiye'nin ulaşılamaz bir ileriye gidiş olduğu da yazıyordu. tabi o da ayrı mesele.
kanuni sultan süleyman tarafından mimar sinan'a yaptırılmıştır. mimar sinan'ın kalfalık eseridir.
inşallah bu akşam minaresine çıkıp, süleymaniye'yi hissetmek, istanbul'u dinlemek nasib olacaktır.
picasso nun ziyareti esnasında kubbesinin altına uzanarak, saatlerce seyrettikten sonra "eğer allah a inanıyor olmasaydım bu camiyi yapana tapardım" demesine yol açan muhteşem eser.
süleymaniyede bayram sabahı adlı şiir için yapıldığını düşündüğüm fakat şiirin bu cami için yazıldığını bildiğimden bu şiir yokken bu cami yine bu kadar güzelmiydi diye düşündüğüm eski övünç kaynaklarımızdan biri olan mi̇mar si̇nanin yaptığı kanuni̇ sultan süleymanin yaptirdiği ve yahya kemal'in de bu camiyi harika bir şekilde anlatan süleymani̇yede bayram sabahiadlı şiiri yazdığı ihtişamlı görkemli bir sanat harikası.