türk toplumundaki cahiliye adetleri – dertli sözlük
toplumda yerleşmiş gayri islami gelenek/adet/örf kisvesi altında insanlar tarafından normalleştirilmiş davranışlar. özellikle düğün, cenaze vs. gibi merasimlerde daha çok görülür. çevremde gözlemlediklerimden birkaç tanesi

* ölünün arkasından bağıra çağıra ağlamak

bu bazı yerlerde oldukça yerleşmiş. ölen kişinin doğru dürüst tanımadığı insanlar bile toplum içinde ayıp olmasın diye yalandan bağıra çağıra ağlayıp ağıt yakıyorlar. taziyede böyle yapılmamasının yanlış olduğu inancı yerleşmiş.

* ölü evinin yemek dağıtması

insan ilişkilerinin bu kadar çarpık/iki yüzlü bir şekilde ortaya çıktığı nadir durumlardan birisidir. sabah vefat eden insanın öğlenki cenazesinde kıymalı pide, ayran, çay savaşları... malum ki hz. peygamber'in uygulaması tam tersi yönde. şehit olan hz. cafer'in evine üç gün boyunca yemek götürülmesini emretmiş.

* açık saçık, danslı müzik konserleri

insan ahlakının düşebileceği en aşağı seviyelerden birisi. modern sodom gomora provası... bu geleneğin kökleri de malum mekke müşriklerinden nadir bin haris'e dayanır. rivayetlere göre nadir bin haris insanları oyun ve eğlenceyle oyalayıp islam'dan soğutmak için şarkıcı iki kadın köle satın almıştır. nadr b. hâris, hz. peygamber bir insana hakkı anlatıp yanından ayrıldıktan sonra hemen kiraladığı bu kadınlardan birini görevlendirerek şöyle dermiş: “bu adama yedir, içir ve onu öyle eğlendir ki muhammed’in telkinlerine uymasın.”

* nesnelere tapma - neo-paganizm

bu konuya fazla girmeyelim. misal olması için, isteyenler ardahan valiliğimizin güzide sitesinden atatürk silüeti ile ilgili bilgi edinebilir...

http://www.ardahan.gov.tr/ataturk-silueti