fakir çirkin namuslu kız – dertli sözlük
herhangi bir kızdır. fakirdir, çirkindir ve namusludur.

fakirlik ve çirkinliğiyle övülmesi-yerilmesi doğru olmayan, ama namusu(ahlaki seviyesi, olgunluğu) nedeniyle övülebilir olan kızdır. çirkin ve fakir olduğu için namuslu olmanın onun için daha kolay olduğu sanılır. oysa, her insanın namus, ahlak ve diğer özelliklerle ilgili imtihanı farklı frekanslarda ama eşit hacimde ve büyüklüktedir. mesela, fakir ve çirkin olup kendi gibi olmayanlara karşı şiddetli kıskançlıkları garez ve kini olan kişi, sırf bu duygu ve tavırları nedeniyle ahlaken düşük seviyededir. her insan, kendinde olan kendinden olan özellikler nedeniyle imtihan olunur. yakışıklı adamın kızlarla olan imtihanı yakışıklık olmayan adamla aynı oranda değildir. yakışıklı olmayanın da farklı bir konudaki imtihanı onu dengeler. herkes kendi koşullarıyla değerlendirilip önemsenmeli veya yerin dibine sokulmalıdır. sokulacaksa.
evlenilecek kızdır, fakir olması sorun değildir. (*)çirkin kız zaten yoktur. azcık bakım yaparsa zaten güzel olur. namuslu olması ise, hayırlı bir eş arayan kimse için ilk kıstas olduğundan ideal kızdır.
izdivaç durumunda zamanla zengin güzel namuslu bir kadına dönüşür. sahip olduğu bütün güzellikler yüzüne yansır. yakından tanıyınca iç güzelliklerini görünce seversin insan sevdiği kişiyi her daim güzel görür. artık güzeldir, güzel bir yuvası onu seven bir eşi olduğu için zengindir. zaten ehl-i namustu. aşık olduğun kişiyle evlenmek yerine, evlendiğin kişiye aşık olmak durumu söz konusudur. o göz de başkasını görmez zaten.(*)