farz bir namazı vaktinde kılamayan kişinin borcunu ödemek maksadıyla başka bir vakitte kıldığı namazdır.
meşru bir özür sebebiyle namaz kazaya bırakılabilir. bu özürler: düşman korkusu, bir ebenin doğum yapacak kadının başından ayrılması halinde çocuğun veya annesinin öleceğinden korkması bu özürler arasında sayılabilir.
namazı bilerek ve tembelliği yüzünden kazaya bırakan kimse günahkar olur.
namazı bilerek ve tembelliği yüzünden kazaya bırakan kimse günahkar olur.
efendimizin savaşta bile namaz kıldığı/kıldırdığı, hatta kur'anda bu konunun tafsilatlı olarak anlatıldığı göz önünde bulundurularak; kaza namazı diye bir namazın söz konusu olmadığına dair rivayetler vardır. en azından bu rivayetleri bir uyarı olarak göz önünde bulundurmalı ve başta kendim olmak üzere sabah namazlarını vaktinde kılmaya ihtimam göstermeliyiz dedirten başlık.
insanların allah'ın rahmetinden ümidini kesmeyerek, belki affediliriz umudu ile, bir nevi kaçırdığı namazlar için o'ndan özür dilemesi.
niyet edildiği halde tamamlanmamış nafile namazların da dahil olduğu
kılarken en huzur bulduğum namaz. namaz kılmak ayrı bir huzur dünyası ama kılamadığın geçmişte olan bir borcunu ödemek hem de en büyük mevkiye olan borcunu ödemek işte o çok daha rahatlatıcı bir hal. o sebepten bir rahatlama bir omuzlarda ki yükü azaltma gibi etkisi olan ve kılacak kazası olan herkesin mutlaka bir an önce başlaması gereken bir durum. (bkz:acele edin ecel beklemiyor)
