rabbena hep bana – dertli sözlük
hadisi şerifte belirtildiği üzere ;kendi için istediğini başkası içinde istemdeği için (vurgula: hakkıyla iman etmemiş) insan zihniyeti.
müslümanlığı imkansızlayan bencillik durumu. duyarsızlık ve hodgamlık. bir insanın müslümanlığı, bazı ibadetleri şeklen yerine getirmekten daha çok, hiç bencil davranmması gereken yerde ne kadar bencil olup olmadığıyla ilgilidir, ne kadar kendini, nefsini öncelediğiyle ilgilidir. ibadetler insana başkalarını kendine tercih edebilme hususiyetini sağlamıyorsa, diğer insanlara ve topluma duyarlılık açısından sınıfta kalmışsan ama sabah akşam da ibadetlerini hiç aksatmıyorsan, o ibadeti nasıl-niçin-nerede yaptığına bir kez daha bak derim.
bencil insan davranışı. mevlana demiştir ki" keser gibi olma hep bana hep bana. rende gibi olma hep sana hep sana. testere gibi ol hem sana hem bana." (*) (*)
"allahım seni benden çok seven yok nimeti hep bana ver en çok bana ver" anlamındaki bencilce bir söz.
keser kişilikli kişilerin bakış açısı. hep kendine doğru atar ya keser o hesap, oysa insan testere gibi olmalı. bir sana bir bana. deneyin bakın, testere ile iki bana bir sana oluyor mu? olmaz, kat'iyyen olmaz. bire bir. keser kötü, keser gibi olmayın. ve maalesef toplumda mütedeyyin kesimin sınavını bir türlü geçemediği ahvâldir. para, para, para. hep banacılık esefle müslümanların büyük problemi.
bizim davamızda kimse kendisi için yaşamaz, kardeşi için yaşar. yani öyleydi, en azından eskiden öyleydi. şimdi ise herkes kendisi için yaşıyor.